Cu primarul la control

Cine nu are consilieri buni să-şi cumpere. Mircia Gutău a rămas tributar unor obiceiuri vechi şi neinspirate prin angajarea prietenilor în funcţii de o importanţă majoră pentru oraş şi pentru libertatea sa. Edilul Râmnicului susţine că are cei mai buni consilieri, poate că erau cu opt, nouă ani în urmă, dar acum sunt total depăşiţi sau pur şi simplu refuză să le aplice sfaturile, iar proiectele abrogate în şedinţele extrordinare sunt o dovadă clară în acest sens.

Într-o emisiune realizată de Vâlcea 1, edilul Râmnicului îşi exprima nedumerirea faţă de acuzaţiile aduse de DGA Vâlcea cu privire la perioada în care şi-a exercitat calitatea de edil al oraşului înaintea validării sale în funcţie. Gutău susţine că nu înţelege acuzaţia de uzurpare de calităţi oficiale, în condiţiile în care acţiunile sale aveau ca scop binele oraşului. Edilul Râmnicului a recunoscut că a dat buzna pe şantiere, că a dat ordine ce s-au dovedit în contradicţie cu legea în vigoare, dar că totul a fost pentru o cauză nobilă. A mers la punct ochit, punct lovit! Aşa a mers şi DGA, tot la punct ochit, punct lovit, pe urmele  lăsate de Mircia Gutău  în toate colţurile oraşului, deşi avea doar calitatea de cetăţean.

„Am încercat ca fiecare pas pe care-l fac să-l fac calculat, să mă consult cu aceşti oameni cu mare expertiză. Nu vreau să greşesc niciodată, de aceea am considerat că este extraordinar de important ca toţi consilierii pe care-i ai să fie oameni cu experienţă de la care oricine are ce învăţa.

Îi rog pe cei care mă cunosc să aibă încredere. Mircia Gutău niciodată nu i-a minţit şi nici nu-i va minţi. De foarte multe ori poate am pierdut în viaţă, datorită acestui mod tranşant de a fi. Dar pentru mine oamenii sunt oameni, şi ceea ce promit, mă ţin de promisiune. De aceea mi-am luat şi consilieri cu experienţă, şi de aceea nu voi face rabat de la lege. De aceea le-am cerut  consilierilor şi  juriştilor să-mi spună care este calea legală.

Faptul că în primele zile m-am dus să văd în ce stare sunt lucrările, m-a făcut să am şi un dosar acum pentru uzurpare de calităţi oficiale. Sunt convins că, eu îi respect pe procurori, ei îşi fac treaba, dar data viitoare când voi merge să dau declaraţii, dar vreau să spun doar adevărul, cum am gândit. Acum dosarul e în fază de studiu. Am dat drumul la ştrand şi am câştigat 6,8 miliarde lei, am urgentat lucrările în zona centrală şi am analizat în fiecare parte să văd când intri într-un proiect atât de mare să vezi care e partea lui de vină… nu să spui că Gutău e în luptă cu firma, că vrea să scoată firma de construcţii… Nici vorbă! M-am dus, am analizat, pentru că am tăria să iau ce-i bun, ce-i rău… şi am ajuns la concluzia că primul pas pe care trebuie să-l fac e să reziliez contractul cu firma care are dirigenţia şantierului. Conform legii, am reziliat contractul şi, de la 1 noiembrie, vom avea altă firmă. Punct ochit, punct lovit!”, spunea primarul Mircia Gutău săptămâna trecută.

 

Memorie selectivă sau sechele?

 

Nu prea înţelegem ce se întâmplă cu primarul Râmnicului, dar se aruncă în aer la fiecare apariţie publică prin declaraţii contradictorii. Cu o lună de zile în urmă, edilul oraşului recunoştea public că dispusese rezilierea contractului firmei Miltiv, dar a renunţat în urma unui comunicat al firmei în care i se atrăgea atenţia că nu are motive legale pentru acest demers.

„Trebuie să dau o explicaţie cu firma Miltiv, poate a fost şi o exprimare a mea mai nefericită. Vreau să spun că în zona centrală, situaţia se prezintă în felul următor. Eu am fost la aceste operative care se fac în mod general vinerea şi cu constructorul şi cu dirigintele de şantier şi am observat că se pasează responsabilitatea de unul la altul. Acest lucru trebuie să înceteze. Am avut discuţii atât cu dirigintele de şantier, cu proiectantul, dar şi cu firma constructoare. Adevărul este următorul, şi aici a avut dreptate şi firma Mitliv: dirigintele de şantier a avut un rol negativ, dar şi proiectarea s-a făcut în mare grabă. Din zece planşe, şapte trebuie modificate din nou.

Am reziliat contractul firmei de asistenţă tehnică pentru desele şicanări ale constructorului.(…) I-am dat un ultimatum şi firmei de proiectare, pentru că întârzie foarte mult cu detaliile de execuţie, iar firma constructoare are nevoie de ele, altfel nu poate înainta cu lucrările. Cu fonduri europene este o adevărată nebunie, dar sper că au înţeles faptul că lucrarea trebuie finalizată în termen”, preciza Gutău.

 

Calea lui Traian, deschisă ilegal pentru circulaţie

 

Tot săptămâna trecută, edilul Râmnicului ne-a dat dreptate în ceea ce priveşte legalitatea deschiderii arterei principale a oraşului pe toate cele patru benzi de circulaţie. La momentul respectiv, am atras atenţia ilegalităţii acestui demers prin intervenţia pe o lucrare cu finanţare europeană. Primarul Mircia Gutău nu avea voie să intervină pe şantier, să deturneze lucrarea fără acordul Agenţiei de Dezvoltare, cea  care a aprobat proiectul. Dar a făcut-o. În urma articolului nostru, edilul Râmnicului a cerut explicaţii  şi a aflat că a comis o ilegalitate şi a stopat proiectul… până în decembrie.

„Pentru că am avut acest necaz, tot ce e pe fonduri europene, nu poţi face un pas fără să ai ştampila lor, chiar dacă nu mai finanţează, altfel vom fi obligaţi să dăm toţi banii înapoi…. Cine a spus că lucrarea s-a făcut din bani europeni minte. Partea de finanţare s-a încheiat în decembrie şi acum lucrăm doar pe banii noştri.”, mai spunea primarul.

De fapt, primarul Râmnicului are  o problemă majoră în ceea ce priveşte acceptarea faptului că acest proiect este un proiect finanţat din fonduri europene.

Se pare că mincinosul era chiar instituţia în care lucrează. Primăria Râmnicu Vâlcea ne informa la vremea respectivă, pe pagina  principală, prin iunie 2014, că a demarat  proiectul de reorganizare şi reamenajare a centrului municipiului, realizat cu fonduri europene în valoare de 65.807.863,60 lei, din care contribuţia locală este de 2%.

Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *