Primăria Râmnicului, dată în judecată de falşii maltezi de la Căminul de bătrâni

Primăria Râmnicului s-a ales cu un proces de la concesionarii Căminului de bătrâni din Ostroveni. Adrian Secureanu, falsul cavaler de Malta, administratorul oficial al Căminului de bătrâni, s-a făcut nevăzut după aşa zisa deschidere a căminului, moment inaugural demarat înaintea  alegerilor locale.

Acuzat oficial de Ordinul Cavalerilor de Malta că a folosit în mod abuziv şi ilegal însemnele ordinului, Adrian Secureanu, reprezentantul fundaţiei Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan-Cavalerii de Malta, nu a mai mişcat un deget în vederea deschiderii centrului. Secureanu, de fapt avocatul lui,  a revenit cu puţin timp în urmă cu un top de acte şi o acţiune în instanţa de judecată împotriva Primăriei Râmnicului.

Primarul Mircia Gutău a declarat că acţiunea administratorului căminului este total neîndreptăţită şi lipsită de temei, în condiţiile în care a semnat un contract cu Primăria, un document în care i se stipulau foarte clar condiţiile de concesiune.

„Referitor la Căminul de bătrâni, eu am construit acel cămin de bătrâni. Am avut tăria să iau vechiul cămin de bătrâni şi să-l transform în locuinţe sociale; acum este un loc de referinţă, pentru că s-au creat acolo câteva sute de locuinţe sociale. Arată impecabil, deci  vom mai construi câteva sute acolo. Am construit altul,  la Cocoşul de aur, unul la nivel european, cu 80 de locuri. Cu două luni înainte de campanie au venit toţi liderii PNL, s-a inaugurat cu tamtam… vai, ce frumos, au dat şi o masă şi a doua zi s-au închis uşa. Firma care a concesioant a mai cerut o lună după ce întârziase 6 luni. Şi a angajat un avocat, au trimis hârtii, documente prin care dădeau vina pe Primărie că ISU nu le dă avizul. Trebuia să caşte bine ochii când au semnat contractul. În contract scrie foarte clar că ei se obligă să obţină avizele în şase luni de zile, absolut toate avizele, şi să dea căminul în folosinţă şi să facă o investiţie de 9 miliarde de lei … 6 în dotarea căminului şi două să cumpere un aparat medical. Ok! Dacă vor luptă, vor vedea luptă în instanţă, pentru că lucrarea care s-a făcut de 6 miliarde de lei este făcută din donaţii, toţi cei 9 miliarde şi ceva de lei sunt din donaţii. Ori, conform legii, lucrurile pe care le primeşti din donaţii nu poţi să vii şi să plăteşti nişte datorii pe care le aveai faţă de primărie. Ei n-au respectat contractul de concesiune, au trecut doi ani şi nu au dat căminul în funcţiune. Pe mine nimeni nu mă iartă că n-am urmărit contractele încheiate între ei şi Primărie. Azi am semnat referatul pentru a fi trimis în instanţă şi instanţa hotărăşte.”, a precizat Gutău.

Căminul de bătrâni din Ostroveni are o istorie tristă, a fost început în 2006 de fostul primar Mircia Gutău şi finalizat parţial în 2009 de primarul interimar Romeo Rădulescu, care mai avea de realizat  doar dotarea lui cu mobilier şi aparatură medicală şi recuperatorie. Din cauza lipsei de finanţare şi a incapacităţii acestuia în găsirea unor soluţii viabile, Căminul de bătrâni a fost pasat în 2012, de primarul Emilian Frâncu, Marelui Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan-Cavalerii de Malta, care şi-a asumat dotarea lui angajarea de personal calificat pentru cei 80 de beneficiari.

În 2014, sub in­terimatul social-democratului  Gigi Matei, căminul a fost concesionat oficial pe o perioadă de 40 de ani cu o singură condiţie: menţinerea a 12 locuri pentru săracii din municipiu. Concesionarea a fost o adevărată afacere pentru „maltezii” care, deocamdată, au investit doar în dotarea cu mobilier, bani care au provenit de fapt din donaţii, nu din contul „maltezilor“.

 Primăria Râmnicului a investit 12,5 milioane de euro şi a primit 12 locuri de cazare din 80. Beneficiarii de lux ai căminul vor plăti între 2000 şi 2500 de lei, dar soarta săracilor a rămas neclarificată.

 Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *