Digitalizarea administraţiei va contribui la reducerea corupţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, în cadrul Forumului Internaţional România Digitală – Industrie 4.0, că procesul de digitalizare a administraţiei va simplifica interacţiunea dintre stat şi cetăţean şi va contribui la reducerea corupţiei prin faptul că cetăţenii vor şti mai bine ce se întâmplă cu impozitele pe care le plătesc şi cum sunt cheltuite bugetele diverselor instituţii, informează News.ro.

Klaus Iohannis consideră că revoluţia digitală reprezentă mai mult decât o transformare radicală a economiei şi a modului în care oamenii interacţionează, ea duce la ”progrese sociale şi politice care se transferă inclusiv în sfera libertăţilor individuale”.

”Este esenţial ca cetăţeanul să poată să cunoască ceea ce se întâmplă cu bugetele publice, cu impozitele pe care le plăteşte, cum sunt luate deciziile care îl privesc şi care este eficienţa cheltuirii banului public. Acestea sunt lucruri normale într-o democraţie şi într-o economie de piaţă. Acum, digitalizarea ne va permite să grăbim pasul acestei normalităţi, acestei normalizări”, a afirmat preşedintele în discursul său.

Mai mult, informatizarea adminstraţiei va contribui şi la combaterea corupţiei, mediul digital putând limita posibilitatea de favorizare a unei persoane faţă de alta, în raporturile cu autorităţile publice.

”Este evident că digitalizarea va contribui la reducerea corupţiei, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politică înseamnă, bineînţeles, a interacţiona cu cetăţeanul. Însă a face administraţie publică pentru cetăţean înseamnă ca fiecare cetăţean să fie respectat, odată ce nimeni nu mai este personal favorizat. În acest sens, prin soluţii digitale, interacţiunea dintre stat şi cetăţean va deveni mai simplă, mai ieftină şi mai apropiată de logica normală a parteneriatului”, a spus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *