Primăria Călimăneşti, scăpată de poprirea pe conturi printr-o ilegalitate

Primarul Mircia Gutău a transformat CL al Râmnicului în bancă. Săptămâna trecută,  a dat 7 miliarde de lei vechi, fără dobândă, Primăriei Călimăneşti, pentru salvarea de la poprirea conturilor. O acţiune  cam ilegală şi lipsită de temei, în condiţiile în care Primăria Râmnicului a împrumutat de la bancă 20 de miliarde de lei pentru acoperirea unor cheltuieli.

Silozurile de la Seaca fac gaură şi în bugetul local al Râmnicului. Florinel Constantinescu, primarul localităţii Călimăneşti, a cerut primarului Mircia Gutău un ajutor financiar de urgenţă în sumă de 700.000 lei, pentru acoperirea golului de casă. Primăria Călimăneşti înregistrează o datorie istorică faţă de firma SC Confort SA, care a executat lucrări la Centrul Expoziţional Seaca. Primăria  a refuzat constant să-şi achite partea de obligaţie financiară, atât în proiectul de la Seaca, cât şi în proiectul „Mirajul Oltului”, pe motiv că localitatea nu a cerut cele două proiecte, că i-au fost vârâte pe gât.

Strâns cu uşa, primarul Constantinescu a cerut un ajutor financiar de urgenţă primarului Mircia Gutău care a răspuns rapid, atât de rapid încât se pune întrebarea dacă nu avem de-a face cu un nou scenariu.

Aparent, Constantinescu a făcut solicitarea în baza prevederilor art. 36 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006, privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora fondul de rezervă înscris în bugetul local „se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie”.

In cazul de faţă nu există situaţie de urgenţă, doar dacă prostia nu a fost introdusă, cumva, de curând,  la acest articol, ceea ce este puţin probabil.

Banii vor fi daţi începând cu luna ianuarie 2017, pe o durată de maximum doi ani, aparent în rate egale, după bunul plac al primarului localităţii Călimăneşti. Gutău a şi specificat că nu-i poate stabili o rată lunară pentru că ”s-ar putea ca într-o lună să nu aibă banii”.

Fapta comisă săptămâna trecută  de primarul Mircia Gutau are un puternic iz penal, iar dovada vie în acest sens o constituie lipsa semnăturii secretarului Ion Didoiu. Viza de legalitate este dată de consilierul juridic Carmen Ţuca. Secretarul Primăriei s-a dat, din nou,  plecat din localitate în interes de serviciu. O situaţie convenabilă pentru ambele părţi. Didoiu a refuzat şi refuză să semneze toate proiectele cu iz penal fabricate de actualul legislativ, astfel, invariabil, viza de legalitate cade în ograda consilierilor juridici sau a şefului Biroului Juridic, juristului Petre Cazan.

Boicot la Primăria Râmnicului

Consilierii PNL şi ALDE au refuzat să participe la şedinţă în semn de protest faţă de politica dusă de actualul primar, care şi-a făcut un obicei din a-şi trece toate proiectele cu iz penal numai în şedinţele extraordinare care nu necesită avizele departamentelor de specialitate. Consilierii locali votează în bloc proiectele de hotărâre emise de Executivul Primăriei, de primar.

O practică prin care primarul pasează responsabilitatea pe umerii consilierilor locali, categoria absolvită de răspundere în cazul unor proiecte ilegale.

Consilieri de la PNL şi ALDE au decis să urmeze exemplul secretarului Didoiu şi vor participa doar la şedinţele ordinare.

Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *