Reprezentanţii SRR şi SRTv i-au cerut preşedintelui Iohannis să retrimită în Parlament legea eliminării taxei radio-TV

Reprezentanţii Consiliilor de Administraţie din Televiziunea Române şi cel al radioului public, reprezentanţi ai organizaţiilor de media şi membri ai societăţii civile i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, joi, într-o dezbatere organizată de asociaţia ActiveWatch, să retrimită în Parlament, dar şi la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea taxei radio-TV.

”Este nevoie de regândirea legii de funcţionare a celor două instituţii, după o dezbatere amplă în societate cu privire ce aşteptări avem de la aceste instituţii. ActiveWatch consideră că niciun mecanism de finanţare oricât de favorabil ar fi celor două instituţii nu trebuie să fie implementat fără exstenţa unor garanţii legale privind modul în care resursele acestor instituţii vor fi administrate, pentru a evita repetarea situaţiei în care se află acum televiziunea publică, cu 160 de milioane de euro datorii, dintre care peste 100 de milioane datorii la stat. Ne exprimăm deschis sprijinul pentru ideea de servicii publice de televiziune, mai ales în contextul actual al pieţei de media, foarte politizată şi apropiată unor interese străine interesului public”, a declarant Răzvan Martin, reprezentantul ActiveWatch, în deschiderea dezbaterii, citat de News.ro.

Cristi Godinac, preşedintele sindicatului român al jurnaliştilor MediaSind, a spus că prin eliminarea taxei radio-TV se încearcă politizarea totală a celor două instituţii media publice, care erau deja politizate prin modul de numire a celor două conduceri şi subfinanţare. Schimbarea legislativă încalcă Constituţia, întrucât nu mai poate fi asigurată independenţa instituţiilor media publice.

”Rugămintea noastră şi a partenerilor externi este să nu promulgaţi această lege, să o retrimiteţi spre revizuire la Parlament, să o arătaţi şi la Curtea Constituţională. De ani de zile încercăm să modificăm legea de organizare şi funcţionare a celor două instituţii, pentru că nu funcţionează lucrurile, sunt politizate”, a spus Cristi Godinac.

Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR, şi Irina Radu, preşedinte-director general al TVR nu au participat la dezbatere, deşi au fost invitaţi, aceştia participând la o dezbatere europeană la Praga, pe aceeaşi temă.

”A fost o oră şi jumătate extreme de bine investită din partea mea şi m-aţi ajutat foarte mult. Cred că prin asta aţi ajutat şi fenomenul radio public şi televiziunea publică. Pe data de 15 este termenul limită la care trebuie să decid ce fac cu legea care mi-a fost trimisă de Parlament şi la momentul respective voi anunţa public care este decizia mea. Este poate o nuanţă care merită luată în considerare în continuare apropos de taxă – multă lume din spaţiul publicare impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea taxă da sau nu se poate traduce televiziune şi radio public sau televiziune şi radio de stat. această diferenţă este fundamental şi ţine efectiv de felul în care vrem să construim România”, a spus Klaus Iohannis, la finalul dezbaterii.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, „în ansamblu”, este bună.

Prin vot, deputaţii au votat practic renunţarea la articolul privind eliminarea taxei radio-TV. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma iniţială a legii, aşa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei radio-TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *