Orașul Băile Olănești, locul unde se confecționau olane, unde s-a dorit asasinarea lui Ion Antonescu și unde s-a descoperit o plantă carnivoră

Orașul Băile Olănești se găsește în partea central-nordică a județului Vâlcea în Depresiunea Olănești-Cheia, la poalele Munților Căpățânii, pe râul Olănești, la 18 km NV de Rm. Vâlcea. Localitatea a primit statut de oraș în anul 1950, având sediul administrativ în Livadia. Stațiunea are în componența sa 8 localități: Cheia, Comanca, Gurguiata, Livadia, Mosoroasa, Olănești, Pietrișu și Tisa.

O legendă spune că puterea tămăduitoare a apelor minerale de aici era cunoscută încă din vremea romanilor, care cuceriseră Dacia și construiseră aici niște ziduri ale căror ruine s-ar fi găsit în jurul izvoarelor. Aceste ruine ar fi fost cândva niște băi termale zidite de căpitani ai unor legiuni romane, numiți brani. Așa s-ar explica de ce foarte mulți locuitori ai stațiunii se numesc „Brănescu”, după cum consemnează istoricul Eugen Petrescu în volumul său „Vâlcea, Țara lupilor getici sau Ținutul vâlcilor”. Undeva, pe dealul Măgura, la hotarul cu Băile Olănești, doi localnici au descoperit niște olane din ceramică, vechi de aproximativ 700 de ani. Astfel că este posibil ca toponimul Olănești să vină de la aceste olane, care împânzeau izvoarele probabil încă din timpul stăpânirii romane. Acestea puteau servi la rețeaua de captare și aducțiune a apelor minerale. Există posibilitatea ca meșteșugul fabricării olanelor să se fi păstrat mult timp și după retragerea romanilor, dând astfel numele localității.

hotelCu mult timp în urmă, în această zonă a fost descoperit un zăcământ de chihlimbar, provenit de la pădurile masive de pin, din a căror rășină ar fi rezultat, prin fosilizare. Materialul era folosit pentru podoabe.

Cea mai veche așezare componentă a orașului este localitatea Cheia. Prima atestare documentară a acesteia a avut loc pe 3 mai 1502, de către voievodul Radu cel Mare. Olănești, satul care a dat numele vestitului oraș-stațiune, este pentru prima dată atestat documentar pe 19 iulie 1527, de către Radu de la Afumați. Începând cu anul 1592, documentele istorice amintesc de boierii Olănești, veniți din alte părți și stabiliți aici. De asemenea, din cauza condițiilor grele sub stăpânirea ungară și austriacă din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, multe familii de oieri transilvăneni s-au stabilit pe aceste meleaguri.

Apele minerale de la Olănești au început să fie cunoscute ca făcătoare de minuni și în perimetrele vecine, după revoluția de la 1821, când s-a retras la Olănești un număr mare de boieri, pentru a se refugia.izvorul-24 Aceștia au avut ocazia să le probeze puterea binefăcătoare și au avut grijă să răspândească vestea peste tot în țară.

Primele analize ale apelor tămăduitoare au fost făcute în perioada 1829-1830 de către farmacistul Karl Friedrich Siller. În anul 1830, clucerul Toma Olănescu a construit primul stabiliment alcătuit din câteva camere și băi pentru bolnavii care veneau la tratament, vestea despre apele vindecătoare trecând chiar și dincolo de hotarele țării.
Într-o broșură tipărită în anul 1905 este consemnat faptul că, în perioada 1832-1877, bolile care și-au găsit vindecarea în aceste izvoare au fost „damblalele, paraliziile, scrofurile, sifilisul, râia, reumatismul, frigurile cronice, bolile de ficat și splină, lepra, pecinginea, podagra, migrena, bolile de ud (nisipul, piatra), bolile la femei etc”. La vremea respectivă, sezonul balnear începea pe 20 mai și lua sfârșit pe 15 septembrie. În anul 1863, apele minerale cu eticheta „Olănești” câștigau medalia de aur la „Expoziția apelor minerale de le Viena”.

În anul 1895, o viitură puternică aduce pagube imense stațiunii și omoară 14 oameni. Orașul renaște la jumătatea secolului al XX-lea.

conace-baile-olanestiProprietarul multor terenuri pe care se aflau izvoarele, Toma Olănescu, făcea tot posibilul să-i determine pe țăranii din zonă să-i vândă moșiile, astfel încât să pună stăpânire pe toate apele fermecate și să-și sporească averea. După moartea sa, ginerele său, locotenentul rus Alexandru Rujinski, i-a preluat proprietățile și a continuat abuzurile asupra țăranilor, folosindu-se de fel de fel de șiretlicuri pentru a schimba cursurile mai multor izvoare și pentru a trece pe pământurile sale.

maresalul-ion-antonescu

De stațiunea Băile Olănești este legată și încercarea de asasinare a mareșalului Ion Antonescu, venit aici pentru o cură, în august 1944. Se spune că în pădurile din satul Comanca a fost parașutat un comando sovietic format din legionari îmbrăcați în uniforme ale armatei române și înarmați pentru a-l asasina pe conducătorul statului român. Acest lucru nu s-a întâmplat atunci, ci un pic mai târziu, după arestarea sa de la București.rotundifolia_charlesdarwin_leaf_res

Și, o altă curiozitate, într-o mlaștină din zona Olăneștiului, cunoscută sub numele de „Lacul Frumos”, a fost descoperită planta carnivoră „Drosera rotundifolia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *