Executivul Primăriei, obligat de EXIMBANK să intre în legalitate

Primăria Râmnicului a cerut CL acordul pentru prelugirea cu un an a perioadei de tragere a banilor din împrumul luat de la EXIMBANK, după ce, cu mai puţin de o lună de zile înainte, a acordat Primăriei Călimăneşti un împrumut de 7 miliarde de lei vechi pentru plata unor datorii istorice.

Primarul localităţii, Florinel Constantinescu, a refuzat să achite factura pentru lucrările executate la Centrul Seaca, dar a plătit, în schimb, o grămadă de bani pentru o firmă de avocatură care să-l scape de datorie. Firma a câştigat procesul, iar factura a fost plătită din bugetul local al Râmnicului, nu al oraşului Călimăneşti.

În iunie 2015, Primăria Râmnicului a contractat  un împrumut bancar în valoare de 20.000.000 de lei, pe o perioadaă de 10 ani,  de la Banca de Export Import a României  EXIM­BANK pentru realizarea unor investiţii de interes local: Reabilitarea şi modernizarea Bazei de Agrement Ostroveni şi Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central.

Până în prezent, primăria a tras din suma totală doar 3.730.708, 37 de lei, o situaţie care a permis  Executivului Primăriei să ceară acordul CL pentu majorarea  perioadei de tragere până la 31 decembrie 2017, deşi actualul primar a înfierat ideea în mandatul fostului primar PSD.

Cum proiectul de amenajare a strandului Ostroveni a primit o păsuire de executare a lucrărilor până la finele anului viitor, cu o finanţare de aproximativ 19.000.000 de lei, iar cel de amenajare al centrului a primit tot o păsuire de un an, suma aferenta fiind calculată la 29.000.000 de lei, Executivul  încearcă să folosească  banii neutilizaţi pentru un alt proiect care a fost stopat de EXIMBANK din cauza nerespectării condiţiilor de bază: obiectivul de prelungire a bulevardului Tineretului spre nord nu are contract de execuţie a lucrărilor, condiţie solicitată de bancă.

Executivul Primăriei a precizat că procedura este în licitaţie, banca a rămas fermă pe poziţie, iar primăria a cerut prelungirea perioadei de tragere. Singura modalitate legală.

Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *