S.O.S.! Județul Vâlcea a mai rămas fără un “obiectiv turistic”: GROAPA DE GUNOI DE LA MĂLDĂREȘTI

Datorită insistențelor postului de televiziune ETALON și a săptămânalului Info Puls împreună cu realizatorul Gheorghe Jianu care nu o dată a discutat personal cu reprezentanții Inspectoratului General de Mediu din București, explicând situația fără ieșire a gropii de gunoi de la Măldărești, în suprafață afectată de peste 80.000 de m2, aceștia au înțeles și au efectuat 4 controale tematice în urma constatărilor din teren au dispus închiderea acesteia.

img_20160926_104833Comisariatul Judeţean Vâlcea al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat în data de 29 noiembrie 2016 încă un control la depozitul de deșeuri nepericuloase neconform Măldărești, al patrulea din acest an. Administratorul societății nu a permis însă accesul pe amplasamentul depozitului. Pentru această faptă, în data de 13 octombrie 2016 s-a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei, iar Garda de Mediu s-a adresat justiţiei solicitând Ordonanţă Prezedinţială prin care solicita instanţei să oblige operatorul depozitului, SC SACOMET SA, să permită comisarilor GNM accesul pe amplasamentul depozitului pentru efectuarea controlului din punct de vedere al protecţiei mediului.

Instanța a admis cererea GNM-CJ Vâlcea în data de 02 noiembrie 2016, cu posibilitatea de apel în termen de 5 zile de la pronunțare. S.C. SACOMET SA a depus apel la decizia instanţei urmând a se judeca.img_20160926_110336

În data de 20 octombrie 2016 s-au prelevat probe de apă din 7 puncte, în aval şi amonte de depozitul de deşeuri, de către reprezentanţii SGA Vâlcea şi ABA Olt.

În perioada 15-18 noiembrie 2016 o echipă de comisari ai Comisariatului General al Gărzii de Naţionale de Mediu s-a deplasat la depozitul de deşeuri aparţinând de SC SACOMET S.A. unde au fost verificate următoarele aspecte:

  • verificarea operatorului depozitului de deşeuri pentru conformarea cerinţelor din Autorizaţia de Mediu (nr. 201/25.09.2013, emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, valabilă până la data de 16.07.2017).
  • împreună cu reprezentanţii I.G.P.R. au fost verificate eventuale depozitari de deşeuri periculoase depozitate pe amplasament
  • au fost verificate documentele de transport ale transportatorilor surprinşi în incinta depozitului, modul de descărcare şi existenţa contractelor pentru depozitarea deşeurilor
  • a fost repetată prelevarea de probe de apă din pârâul Goruneț împreună cu reprezentanţi A.B.A. Olt şi totodată au fost efectuate măsurători cu aparatul G.P.S. de către reprezentanţii acestei instituţii, pentru determinarea suprafeţei şi volumului de deşeuri depozitate până la data controlului.

img_20160926_101347

După transmiterea rezultatelor buletinelor de analiza efectuate de A.B.A.Olt, Garda Naţională de Mediu va sesiza imediat instituţiile abilitate pentru cercetarea infracţiunii prevăzute de Legea 107/1996, Legea Apelor.

Pentru nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de mediu deţinută de operatorul depozitului, GNM va solicita APM Vâlcea în calitate de autoritate de reglementare, emiterea Notificării prealabile cu termen de 60 de zile în vederea suspendării Autorizaţiei de mediu.img_20160926_100217

După verificarea conformării la termenul stabilit prin Notificarea prealabilă GNM va solicita APM Vâlcea emiterea dispoziţiei de suspendare a Autorizaţiei de mediu şi implicit a activităţii.

În urma analizei documentelor relevante privind transportul şi depozitarea deşeurilor pe amplasament GNM va solicita instituţiilor abilitate, urmărirea eventualelor fraude fiscale.

GNM vă urmării modul de soluţionare a aspectelor consemnate.

În final mai trebuie menţionat că GNM a mai efectuat alte 3 controale anul acesta la depozitul de la Măldăreşti, în lunile martie, aprilie și iunie, iar în urma acestor inspecţii s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 130.000 lei pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu şi s-au dispus măsuri pentru eliminarea neconformitatilor constatate precum:img_20160926_101424

  • zonele neexploatate şi taluzurile dinspre pârâul Valea Gorunețului şi dinspre islazul comunal nu sunt acoperite cu material inert în vederea evitării apariţiei de disconfort olfactiv,
  • levigatul rezultat din corpul depozitului se scurgea direct în pârâul Valea Gorunețului,
  • pe o suprafaţă de cca 1 ha, se afla depozitate direct pe sol deşeuri (plastic, textile, menajere etc).

Sperăm, conform proverbului, o minune să nu țină mai mult de trei zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *