Tabelul Periodic al Elementelor a devenit mai bogat cu patru noi elemente

Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată (International Union of Pure and Applied Chemistry – IUPAC) a anunţat că de la sfârşitul lunii noiembrie au fost adăugate patru noi elemente în Tabelul Periodic al Elementelor şi anume Nihonium (Nh -113), Moscovium (Mc – 115), Tennessine (Ts – 117) și Oganesson (Og – 118). Toate patru elemente sunt radioactive şi nu se găsesc în stare naturală.

Nihonium a fost descoperit în laboratorul Riken şi a poartă numele ţării în acre a fost descoperit, Japonia (Nipon). Acesta fiind primul element descoperit pe teritoriul Japoniei.

Moscovium și Oganesson au fost descoperite de o echipa de cercetatori de la Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară din Dubna, Rusia și Lawrence Livermore National Laboratory din Statele Unite ale Americii, însă ambele elemente au primit nume rusești. Moscovium este a luat numele de la capital Rusiei, Moscova, în timp ce Oganesson este numit după fizicianul Iuri Oganessian, ca omagiu pentru întreaga activitate. Iuri Oganessian a contribuit la descoperirea mai multor elemente printer care Fleroviu, Bohrium, Seaborgiu și Dubnium.

Cel de al patrulea element, Tennessine este numit pentru Tennessee, din moment ce Oak Ridge National Lab şi Universitatea Vanderbilt din Tennessee, au jucat un rol important în descoperirea sa.

Nihonium și moscovium au luat sufixul “-ium”, pentru a se potrivi cu modelul majorității elementelor din tabelul periodic, cum ar fi uraniu, potasiu, și tuliu.

Tennessine stă al doilea la ultima coloană a tabelului periodic și a luat sufixul “-ine” pentru a se potrivi celelalte elemente precum Fluor.

Oganesson este se va afla în ultima coloană, a gazelor rare şi a preluat sufixul “-on”, pentru Xenon.

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *