Candidată USR pentru Senat: „Pe listele USR apar predominant bărbați pentru că femeile din USR sunt mai întâi mame”

Ea consideră că inegalitatea de gen este generată în primul rând de faptul că femeile sunt mame ceea ce face perfect legitim ca barbații să fie trecuți în număr covârșitor pe locurile eligibile.

Candidatul misogin Leon Dănăilă de la PNL are discipoli printre candidații tineri de pe lista USR. Ștafeta prejudecăților misogine a fost preluată cu bucurie și de candidați bărbați și de candidați femei din USR.

Dacă domnului Dănăilă i s-ar putea găsi drept eventuală scuză, dar care nu îl absolvă de responsabilitate pentru declarațiile misogine făcute, faptul că s-a format într-o perioadă mult mai impregnată de prejudecăți, tinerilor misogini de la USR nu le putem găsi nici un fel de scuză.

Știm că pe listele partidelor ponderea femeilor pe locuri eligibile este modestă. De la partidele tradiționale ori de la cele populiste și naționaliste nu prea ai pretenții. Dar de la USR aveam însă pretenții întrucât intenționez să îl votez la Senat în București, concomitent cu independentul Remus Cernea la Camera Deputaților.

Consultând lista de candidați a USR la nivel național, am constatat cu neplăcută surprindere că pe locurile cu șanse femeile lipsesc de în cel puțin 30 de județe. Mi-am exprimat nemulțumirea pe facebook iar postarea mea a generat valuri de reacții în același spirit misogin din partea candidaților USR și a susținătorilor acestui partid care legitimează absența femeilor de pe poziții eligibile pe listele electorale.

Spre exemplu, Anca Mălaiu, care este pe locul 3 pe lista USR Sibiu pentru Senat, deci pe loc neeligibil, scrie: „Pe listele USR apar predominant bărbați pentru că femeile din USR sunt mai întâi mame și se implică cât pot pe plan local, dar nu doresc să meargă în parlament, la București. Acelea care sunt excepții, le regăsiți pe liste.”

Și tot ea legitimează prejudecata că locul femeilor este la treburile domestice nu în politică (admițând excepțiile de rigoare care întăresc, în acest caz, prejudecata). De ce bărbații care sunt tați pot să facă politică și să ajungă pe locuri eligibile, iar femeile nu pentru că sunt mai întâi mame. Dar bărbații din USR care au copii nu sunt mai întâi tați?

Nu-i așa că le e ușor misoginilor în țara asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *