Comuna Orlești, nu doar ținutul vinului, ci și al aurului și al mamuților

Care este primul gând care vă trece prin minte când auziți de comuna Orlești? Să fie vinul de Orlești? Cu siguranță!646x404 Satul Orlești, mai exact, componentă de bază a podgoriei Drăgășani, este unul dintre vechile și importantele centre viticole din România. Viticultorii de aici, alături de cei de la Drăgășani, Mitrofani, Crețeni, Amărăști, Gușoeni, Scundu, Prundeni, Sutești, Lungești și Ștefănești, au creat, de-a lungul vremii, renumele vinului vâlcean.

Dar cultura viței de vie nu a fost singura preocupare a oamenilor din comuna Orlești. Aceștia obișnuiau, cu ceva vreme în urmă, să caute și să extragă aur din prundul Oltului, când apele se retrăgeau. De aici vine și numele satului Aurești.

072d2viz003_1De remarcat este faptul că istoricul Eugen Petrescu amintește în volumul său, „Vâlcea, Țara lupilor getici sau Ținutul Vâlcilor”, de o descoperire fantastică, undeva pe Valea Omorâcii, unde au fost găsite urme ale unor mamifere preglaciare. Este vorba despre niște fosile ce au aparținut mamutului Elephas Primigenius, specie de elefant cu peri lungi și fildeși foarte dezvoltați. De asemenea, pe teritoriul comunei au fost descoperite urme ale civilizației tracice din epoca bronzului și a fierului (perioada La Tene 200-400 î. Hr.) Satul Orlești se numără printre primele sate din țară atestate documentar. Prima mențiune scrisă a acestei așezări datează din 20 mai 1388 (ca și în cazul Râmnicului Vâlcea), când voievodul Mircea cel Bătrân emite un document prin care atribuie Mănăstirii Cozia mai multe sate: Călimănești Ostrov, pe Olt, ce a aparținut lui Nan Odobă, Orlești „fost al lui Cazan” etc. O altă mențiune datează de pe  4 aprilie 1523, când voievodul Radu de la Afumați oferă Mănăstirii Argeș, între altele, și „vinăriciul domnesc și boieresc”, împreună cu satul Orlești. Carevasăzică, vinul de aici era încă de atunci știut, și poate mai de demult. De asemenea, se pare că există date că la 25 iunie 1600, Nicolae Voievod, fiul lui Mihai Viteazul, îi oferă marelui clucer Radu Buzescu, printr-un act scris, proprietățile soției sale Stanca, printre care și o parte din Orlești. Acestea ar fi doar câteva dintre primele apariții în documentele vechi ale vremurilor trecute.

Țăranii orleșteni au ieșit în evidență în timpul răscoalei de la 1907, când s-au ridicat „în contra comercianților și proprietarilor”, care au și luat-o la goană. Despre unitatea și curajul acestor țărani s-a vorbit și în publicația „Adevărul” din acea vreme. Aceștia s-au evidențiat și în timpul Primului Război Mondial. 105 fii ai comunei au căzut atunci pe câmpul de luptă.

Monumentele istorice din comuna Orlești sunt Biserica din lemn cu hramul „Sfântul Nicolae”, construită între 1803-1804 și Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi”, ridicată în 1832, ambele în satul Aurești.

Articol realizat de Alina NENU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *