România, de la Moromete la Celentano

Scriitorul Silviu Iliuță a scris pe blogul personal un mesaj de revoltă după ce postul de televiziune PRO TV a difuzat pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României un „poem-odă”, scris și recitat de celebrul personaj turmentat, Celentano:

Aceste rânduri nu se referă la Adrian Văncică, un actor pe care îl consider excelent, ci la personajul său.
Pentru că poezia lui Celentano a ajuns odă naţională…
Moromete era hâtru, muncitor şi nu a fost niciodată sclavul banilor.
Celentano este beat tot timpul, sprijină un stâlp şi speră în fiecare episod să se îmbogăţească câştigând la Loto sau dând un tun.
Moromete citeşte ziarul. Le citeşte sătenilor, îi informează, le spune că vor veni comuniştii la putere. Mai mult, le spune că o să rămână implicat şi după ce se va întâmpla asta. Le explică ce e de înţeles celor care nu au carte.
Celentano plânge. Că ne-au plecat părinţii, că politicienii sunt hoţi. Jeleşte şi este în pragul comei alcoolice. Uneori nu se înţelege nici el pe însuși.
Moromete munceşte şi îndeamnă oamenii la muncă! “Paraschive, tu unde eşti, mă? Nu vezi că furca aia stă acolo lângă gard de cinci săptămâni? Ia-o de acolo şi bag-o în şopron! Ar putea să stea acolo pân-o rugini, până te-ai înţepa în ea şi tot n-ai s-o ridici!…”
Celentano se jeleşte că Naţionala de Fotbal ia bătaie de la Albania. Încă un motiv să mai dăm o duşcă pe gât!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *