Vlad Voiculescu: „Formarea unui singur medic costă statul român 81.000 de lei, pe 6 ani de studiu, fără rezidenţiat”

Pregătirea unui absolvent român pentru studii medicale costă statul român aproape 81.000 de lei, în sumă fiind inclusă doar perioada celor 6 ani de studiu, fără rezidenţiat, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, făcut la cererea Ministerului Sănătăţii.

Luni, la sediul Guvernului a avut loc conferinţa de lansare a Strategiei Naţionale pentru Resurse Umane în Sănătate 2017-2020, un plan elaborat de Ministerul Sănătăţii, Administraţia Prezidenţială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe patru domenii mari – guvernanţă, formare, gestionare şi motivare. Prezent la conferinţă, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit despre cât costă pregătirea unui medic, dar şi despre pierderile de personal din ultimii ani – 43.000 de cadre au solicitat documente pentru a emigra.

„Ca rezultat, peste 43.000 de specialişti au solicitat, din 2007 până astăzi, Ministerului Sănătăţii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toţi au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze. Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal şi localităţi întregi nu au medic de familie. Media numărului de medici şi asistenţi medicali din România este mult sub media europeană, iar în multe localităţi din România media este mult chiar sub media naţională.

Această situaţie afectează siguranţa pacienţilor români. Cu toate acestea, România pregăteşte anual mii de absolvenţi ai învăţământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătăţii, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei şi această sumă nu ia în calcul rezidenţiatul care implică, la rândul său, sume foarte mari. Dacă facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, strategia prevede, printre altele, ajustarea cadrului legislativ:

„Îmbunătăţirea guvernanţei se referă la consolidarea capacităţii Ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ. De exemplu, o nouă lege a rezidenţiatului, colaborarea cu autorităţile publice locale şi implementarea politicilor OMS. Al doilea punct este ajustarea formării personalului medical (…), se referă la necesitatea preluării abordărilor centrate pe competenţe şi pe mixt de aptitudini. Al treilea capitol prevede (…) îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătăţirea mediului de muncă, a calităţii bazelor de date privitoare la personalul medical, precum şi crearea şi implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate”, a adăugat Voiculescu.

 

sursa: MEDIAFAX.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *