Angajaţii de la Exploatarea Sării, protest spontan cu blocări de drumuri

Protest spontan al angajaţilor de la Expoatarea Minieră a Sării. Salariaţii societăţii au întrerupt activitatea luni dimineaţa din cauza unei reduceri salariale de 10% pe luna noiembrie şi a tăierii celui de al 13-lea salariu.

Cu camioanele la uşa societăţii venite din ţară să-şi încarce marfa şi o conducere retrasă mai mult sau mai puţin discret după jaluzele, angajaţii au declarat presei prezente că nu vor întrerupe protestul decât dacă conducerea va reveni asupra deciziei.

Cum era de aşteptat, aşa-zisul conflict spontan a ajuns în bătătura prefectului Radu Renga, care  a cerut liderilor sindicali să-şi convingă angajaţii să reia activitatea până la finalizarea discuţiilor cu directorul general al Societăţii Naţionale de Sare, Matei Dumitru.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii a precizat într-un comunicat de presă că prefectul Radu Renga s-a întâlnit luni, 12 decembrie 2016, cu liderii de sindicat ai Societăţii Naţionale de Sare, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, în urma protestului spontan al salariaţilor.

„Reprezentantul Guvernului în teritoriu a încercat să detensioneze conflictul apărut între salariaţi şi conducerea Societăţii Naţionale de Sare, purtând mai multe discuţii cu factorii implicaţi în soluţionarea problemei apărute în rândul angajaţilor.

La finalul discuţiilor, prefectul Radu Renga le-a solicitat liderilor de sindicat reluarea activităţii până marţi, 13 decembrie 2016, când, la Râmnicu Vâlcea, este aşteptat directorul general al Societăţii Naţionale de Sare, Matei Dumitru.”

 

CNADNR provoacă scandal  la Exploatarea de sare

 

În jurul orei 10.00, muncitorii de la salina Ocnele Mari au întrerupt lucrul și au cerut conducerii societății să stea de vorbă și să ofere explicații pentru decizia tăierii cu 10% a salariilor.

Angajații au fost informați pe surse interne că tăierea se datorează politicii Guvernului, care ar fi aplicat această metodă pentru filialele care înregistrează pierderi.

Cum exploatația de la Vâlcea este singura pe profit din țară, măsura nu se justifică.

În fapt, se pare că la Vâlcea tăierile au fost operate din cauza programului de lucru. Angajații au lucrat în luna noiembrie doar 5 zile din lună din cauza unui blocaj provocat de CNADNR Craiova, care a comandat o anumită cantitate de sare și a renunțat la contract.

”S-a ajuns în acestă situație deoarece Guvernul României ne-a inclus în aceeași oală cu celelalte companii de stat care au pierderi. SalRom a înregistrat profit, dar, datorită celorlalte companii, trebuie să aplicăm tăierea de salariu”, declara Dumitru Jianu, președintele Fe­derației Naționale Sindicale SalROCA.

”Societatea este pe plus, iar conducerea vrea să ne taie din salariu. Condițiile sunt așa cum sunt, iar salariul este cel mai mic din toate minele din țară. Nu am cerut salarii mai mari, am cerut salariul la timp și integral”, declara unul din muncitori.

Directorul Exploatării Miniere Vâlcea, Traian Ciorică a venit la întâlnirea cu muncitorii  abia în jurul orei 13.00. Motivul a fost unul simplu și anume a trebuit să treacă pe la Cariera de Calcar de la Bistrița și la exploatarea de salină Luca, unde muncitorii au oprit lucrul, de asemenea.

D.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *