Pensiile sub 1000 și 2000 de lei vor crește și nu vor mai fi impozitate. Legea va fi votată joi de Camera Deputaților

În cel mult o lună, pensiile s-ar putea mări cu 5,5 procente, iar cele care sunt mai mici de 2000 de lei, vor scăpa şi de impozitul pe venit de 16%. Toate aceste schimbări sunt prevăzute într-un proiect de lege care va fi votat joi de Camera Deputaţilor.

 

România are în momentul de faţă 5,2 milioane de pensionari. Aproape 3 milioane au pensii sub 1000 de lei. Pentru această categorie, proiectul de lege vine cu o creştere de 16 procente. Pensionarii ar putea primi 144 de lei în plus prin eliminarea impozitului pe venit. Aşadar o pensie de 900 de lei de exemplu va ajunge la 1044 de lei.
Pentru cei care au pensii cuprinse între 1000 şi 2000 de lei, adică peste 1 milion de pensionari, creşterea este mai mare. Vor primi în plus 104 lei prin eliminarea contribuţiilor la sănătate şi încă 304 lei prin eliminarea impozitului pe venit. Adică, o pensie de 1900 de lei va ajunge la 2308 lei.
Poştaşul le va aduce mai mulţi bani şi celor aproape un milion de pensionari care au peste 2000 de lei. Prin eliminarea contribuţiilor la sănătate ei vor primi în plus cel puţin 110 de lei.
Problema este că toţi aceşti bani vor contribui la mărirea deficitului la bugetul de pensii. Anul trecut specialiştii au anunţat o „gaură” de peste 1,2 miliarde de euro. Potrivit reprezentanţilor guvernului Ciolos, care nu au fost de acord cu proiectul, impactul negativ asupra bugetului consolidat va fi de 2,2 miliarde de lei. Ministrul muncii atrage atenţia că sunt şi puţini angajaţi.
„Prin lege s-au alocat 20 de persoane care să rezolve problemele tuturor pensionarilor care au nevoie de recalculări. E o muncă de detectiv care va duce ca în anul 2200 să terminăm dosarele. Nu sunt bani, nu sunt bani!”, a precizat Dragoş Nicolae Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Potrivit proiectului de lege care măreşte pensiile, contribuţiile CASS vor fi suportate de stat şi nu de contribuabili. Ar fi fost aproape imposibil, spun experţii în finanţe, ţinând cont că un salariat susţine 3 pensionari.
„În programul de guvernare am stabilit care sunt sursele de finanţare suplimentare şi apoi am inclus măsurile de relaxare fiscală pentru persoane fizice şi juridice. Din păcate guvernul Ciolos s-a opus pentru că a avut o abordare contabilă şi nu economică.”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.
Măsurile vor fi votate de Cameră Deputaţilor, convocată în sesiune extraodinara de preşedintele ei, Liviu Dragnea.
Dacă proiectul va fi adoptat în această formă, pensiile vor fi mărite în maximum 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

2 comentarii la „Pensiile sub 1000 și 2000 de lei vor crește și nu vor mai fi impozitate. Legea va fi votată joi de Camera Deputaților

 • 8 ianuarie 2017 la 20:00
  Permalink

  Si cei cu pensii de 500 ron ,tot praful de pe toba

  Răspunde
 • 15 ianuarie 2017 la 18:52
  Permalink

  Redactez acest comentariu in 15 Ianuarie 2017. Pana la aceasta data n-am auzit nimic concret despre cei cu pensii mici , intre 400 si 1500, decat o singura referire la acest 16% indexare. Si nici macar asta cu data exacta de aplicare. Nu mai spune nimeni nimic si chiar nu stiu ce sa mai inteleg. E vorba totusi de 3 milioane de oameni!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *