Frigul de afară ne arde la buzunare

Toma Petcu, ministrul Energiei, a anunţat că în următoarele două zile nivelul consumului zilnic de energie electrică şi cel de gaze vor atinge nivele record.

Potrivit lui Petcu pe partea de energie electrică consumul o să depăşească 9.500 MW, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 mc/zi.

„Am trecut la analiza echilibrării sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger în 35 de judeţe plus Bucureşti. Avem vreme severă şi fiind temperaturi foarte scăzute cresc consumurile, în special pentru gaze, atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru producătorii de energie electrică şi termică. Avem nevoie de cantităţi suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult şi pe energie electrică”, a spus ministrul Energiei.

El a menţionat că reprezentanţii Sistemului energetic naţional estimează un consum de gaze naturale de 72 — 74 milioane mc, „un consum istoric”, în condiţiile în care până acum maximul a fost de 71,2 mc.

 

„Ne-am pregătit şi am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producţia zilnică şi 16 milioane metri cubi pe care şi le-au asumat furnizorii că le importă”, a mai spus Toma Petcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *