FOTO / VIDEO: Podul din Goranu, un adevărat pericol public

S-a pierdut un pod. Găsitorul să-l repare

Undeva pe strada Straubing, chiar în mijlocul cartierului Goranu din Râmnicu Vâlcea se află un pod care e al nimănui. Problema nu ar fi că podul nu îşi găseşte proprietarul, ci faptul că se află într-o stare deplorabilă.

Respectiva porţiune de drum, care se află la km. 1+ 750, are o lungime de 56 de metri şi a fost construit pe vremea comunismului, ca trecere supra-terană renumitei căi ferate „Vâlcea – Vâlcele”.

Podul care se află atât pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, el fiind situat în centrul cartierului Goranu, dar face parte din DJ 703F.

Plecând de la întrebarea „al cui este podul din Goranu şi cine trebuie să-l repare?” am aflat că cei 56 de metrii de şosea nu sunt ai nimănui.

Fiind un drum judeţean ne-am deplasat la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea, regie subordonată Consiliului Judeţean. Aici, directorul RAJDP, Nicolae Vălimăreanu ne-a informat că deşi podul face parte dintr-un drum judeţean, acesta nu mai aparţine de instituţia pe care o conduce şi că nu pot intervenii pentru a face reparaţiile necesare.

„Podul cu pricina aparţine Primăriei Râmnicu Vâlcea. De fapt, toţi cei trei kilometrii din DJ 703 F care străbat zona cartierului Goranu este domeniu public al primăriei Râmnicului. Ştim situaţia podului, dar nu putem intervenii în niciun fel”, declara Nicolae Vălimăreanu.

Dacă nu este al RAJDP-ului, atunci este al primăriei, aşa cum ni s-a spus.

Surpriză. Primăria Râmnicului ne-a spus că e şi nu e podul lor. Că situaţia e mai complicată.

„Se ştie situaţia respectivului pod din cartierul Goranu. Primăria a făcut demersuri de al trece din domeniul Consiliului Judeţean în domeniu public, dar până acum nu s-a rezolvat nimic. Până când podul nu va fi radiat din domeniul CJ Vâlcea şi nu va fi trecut în domeniul public al Primăriei Municipiului, nici noi nu ne putem apuca să-l repară”, se arată în răspunsul primăriei.

Din spusele cetăţenilor din zonă se pare că podul a început să se înclin în urmă cu 6-7 ani şi de atunci, an de an, acesta se înclină şi mai mult.

Locuitorii cartierului au făcut numeroase sesizări la primăria Râmnicu Vâlcea, dar şi la Consiliul Judeţean, însă răspunsul a fot mereu acelaşi, indiferent de parte, „nu este al nostru”.

Însă reprezentanţii primăriei nu ştiu, ori s-au făcut că nu îşi mai aduc aminte de Hotărârea 237/ 2015 a Consiliului Judeţean, prin care mai multe porţiuni de drumuri judeţene au fost date în administrare Consiliilor Locale de a căror rază se află. Aici fiind inclus şi DJ 703F Râmnicu Vâlcea – Fedeşeloiu, de la Km. 0 la Km. 3+044 şi cele două poduri de la km. 1+750 şi cel de la km. 2+016.

Deci primăria MINTE?

DJ 703 F face legătura între satul Fedeleşoiu şi Râmnicu Vâlcea. În mod normal, din cauza avariei şi conform indicatoarelor, este interzisă traversarea podului a maşinilor care au mai mult de 3,5 tone şi la o viteză de maxim 5 km/h.

Însă, cea ce nu ştiu autorităţile, sau se fac că nu ştiu, este faptul că de câte ori drumul E81 este blocat în zona Bujoreni, toată circulaţia este deviată pe acest drum, inclusiv autocamioane care depăşesc cu mult limita maximă admisă.  

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *