Microcipare și vaccinare a câinilor, gratuită în Laloșu-Vâlcea!

  • Laloșu se alătură protocolului prin care toți câinii cu proprietar vor fi microcipați, vaccinați antirabic și înregistrați gratuit!

 

În condiţiile în care, la nivel naţional, datorită condiţionării prin lege a vaccinării antirabice (gratuită) de microciparea şi înregistrarea câinelui (cost suportat de proprietar), rata vaccinării antirabice a câinilor cu stăpân a scăzut cu peste 50%, Laloșu va fi a II-a localitate din judeţ în care microciparea, înregistrarea şi vaccinarea antirabică vor fi efectuate gratuit pentru toţi câinii cu proprietar. Prin natura poziţionării geografice, mare parte din localităţile judeţului au în vecinătate păduri sau alte zone frecventate de animale sălbatice (în special vulpi), ceea ce reprezintă un risc ridicat privind rabia – boală fatală în cazul transmiterii la om. Acest risc este dublat în cazul nevaccinării câinilor, deoarece aceştia, venind în contact cu animalele infestate pot transmite această maladie omului.
Asociația ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice” Turda, împreună cu asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, a încheiat un protocol cu Primăria Laloșu, prin domnul primar Nicu Constantin și ”Cabinetul Medical Veterinar 112vet Laloșu – Vâlcea ”sprijiniți de Asociaţia „A doua şansă” – Rm. Vâlcea, în baza căruia desfășoară în luna ian-feb 2017 o campanie de înregistrare, microcipare și vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân de pe raza localității Laloșu – jud. Vâlcea.
Acțiunea este gratuită pentru cetățeni, aceștia economisind sume importante de bani. Costurile campaniei au fost suportate în întregime de către R.E.A.D.C. Turda și Asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, manoperele fiind efectuate de medicii veterinari ai ”Cabinetului Medical Veterinar 112vet Laloșu – Vâlcea” – Dr. Adela BOTORAN şi Dr. Valentin ANGHELOAIA, sprijiniți de Asociaţia „A doua şansă” şi Primăria Comunei Laloșu.
Măciuca este prima localitate din județ în care a fost realizat acest protocol încă de anul trecut, campania continuând și anul acesta, cu ajutorul prelungirii colaborării dintre noul primar Mugurel Mărcoianu cu asociațiile partenere și medicii veterinari, fiind aceeași care au contract de prestări servicii sanitar-veterinare cu DSV Vâlcea în ambele localități.
R.E.A.D.C. oferă cetățenilor: microciparea gratuită a câinilor, o plăcuță reflectorizantă, care se montează la zgardă, pe care sunt scrise seria și numărul de telefon al centralei permanente și serie de identificare a animalului, legitimație de membru al asociației, cu datele proprietarului și ale animalului, și monitorizarea animalului prin centrala telefonică permanentă. În plus, au fost şi vaccinaţi, fiind totodată şi campanie de vaccinare antirabică potrivit Programului Strategic Naţional.
În același timp, desfășurăm și o campanie de educare a elevilor din clasele I-IV, având ca suport ”Abecedarul Educativ”, editat și distribuit gratuit. Elevii sunt informați de unde pot să cumpere/adopte un animal de companie, ce trebuie să ia în calcul înainte de a opta pentru o rasă de câine, de ce trebuie să consulte un medic veterinar, cum să îngrijească animalele de companie, și ce responsabilități au în momentul în care dețin un animal de companie, atât din punct de vedere sanitar veterinar, cât și din punct de vedere administrativ. Totodată, insistăm și asupra obligațiilor pe care le au în timpul plimbărilor cu câinii.
Unul dintre scopurile acestor prezentări este informarea elevilor cu privire la rabie. Oferim amănunte despre această boală și riscurile ei, subliniind faptul că se poate transmite de la animal la om, și atenționăm elevii în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le ia pentru siguranța lor.
De asemenea, abordăm și obligativitatea de microcipare și înregistrare și vaccinare a tuturor câinilor cu stăpân, precum și beneficiile marcării optice a animalelor cu proprietar, și măsurile indicate în cazul găsirii unui astfel de animal.
O acțiune de acest fel s-a desfășurat în Delta Dunării, în localitățile Sfântu Gheorghe, Sulina, C.A. Rosetti, și este în curs de derulare în Samova și Nalbant. Campania a venit în sprijinul turiștilor și al localnicilor din comună, deoarece câinii cu stăpân nu au mai fost vaccinați de mai mulți ani, iar astfel riscul de infecție cu virusul rabic (turbare) este foarte ridicat, constituind un mare pericol pentru sănătatea publică.
Primul oraș în care R.E.A.D.C. și-a oferit serviciile gratuit a fost Câmpia Turzii, jud. Cluj. Timp de trei ani consecutiv, am înregistrat, microcipat și vaccinat toți câinii cu stăpân din localitate. Ca urmare a acestei acțiuni, nici un câine înregistrat în baza noastră de date nu a fost abandonat și astfel s-au redus cheltuielile de la buget alocate adăposturilor.
Activitățile noastre au preîntâmpinat obligaţiile stabilite prin legea care impune microciparea animalelor şi sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, în caz contrar fiind pasibile amenzi usturătoare (400lei/câine necipat/nevaccinat, ajungând până la 5.000 lei pentru cei cu foarte mulţi câini necipati/nevaccinaţi).

Contact parteneri implicați:
www.readc.ro Marin Bleidner – 0364 887 660 / 0049 15115197651
www.112vet.ro Dr. Valentin Angheloaia – 0720112838
Dr. Adela Botoran 0722266701
Primar Comună LaloșuNicu Constantin – 072991277
Primar Comună MăciucaMugur Mărcoianu 0722664001
www.adouasansa.go.ro Puican Iulian – 0722923889

Pe viitor intenţionăm să extindem colaborarea în această zonă şi avem în vedere o campanie de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor de rasă comună (un program similar celui derulat în trecut în oraşul Băbeni), deoarece soluţia privind reducerea numărului de animale fără stăpân se găseşte în curtea deţinătorilor de câini şi pisici, aceştia reprezentând o sursă continuă de abandon a generaţii şi generaţii de pui nedoriţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *