Comunicat! Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, dosar penal privind cazul de la Centrul de Boli Psihice de la Măciuca

Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile tratamente la care sunt supuşi beneficiarii Centrelor de Boli Psihice Măciuca şi Băbeni din judeţul Vâlcea, astfel cum a rezultat din articolele de presă din datele de 23-24 ianuarie 2017, Biroul de Informare şi Relaţii cu Publicul – din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de 23 ianuarie 2017, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialele difuzate la datele menţionate mai sus de către presa locală şi centrală. În aceste articole, se relatau informaţii privitoare la faptul că, angajaţii unităţii sanitare au supus beneficiarii centrelor unor tratamente degradante, legându-i de paturi ori alte obiecte de mobilier, fără haine.

La data de 25 ianuarie 2017, această cauză a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul acestei unităţi.

În urma verificărilor effectuate în data de 23 ianuarie 2017, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca, s-a constatat că niciun pacient nu era imobilizat de vreun obiect de mobilier, dezbrăcat ori supus unor tratamente inumane sau degradante şi nu au fost identificate obiecte care pot fi folosite la imobilizarea persoanelor.

Totodată, având în vedere materialele de presă difuzate în ziua de 24 ianuarie 2017, din care rezultă că, în perioada 2014-2016 în Centrele de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca şi Băbeni ar fi decedat un număr de 59 de persoane fără ca în legătură cu decesele acestora să se efectueze verificări de către organele de urmărire penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti s-a constituit un alt dosar în vederea efectuării de  cercetări în scopul stabilirii numărului de decese înregistrate la cele două centre dar şi al împrejurărilor în care au survenit acestea, cauza, fiind preluată, de asemenea, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală,  iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică.

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Județul Vâlcea, a transmis la rândul ei un comunicat privind acest caz:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *