Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice derulată de ITM Vâlcea

În perioada 21.11.2016 – 06.01.2017, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a derulat: “Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice”.

Acţiunea a vizat identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, această acţiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori în ţară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, care au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

Un alt motiv care ne-a determinat să desfăşurăm această acţiune a fost faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă s-au înregistrat cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

În judeţul Vâlcea nu au fost identificate societăţi comerciale neautorizate care să deţină, transporte, manipuleze, depoziteze, comercializeze sau să folosească articole pirotehnice.

Au fost efectuate un număr de 17 controale iar pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 15 avertismente şi s-a dispus returnarea la I.T.M. Vâlcea a 3 autorizaţii deţinute de societăţile care nu au solicitat viza anuală şi care nu mai desfăşoară activităţi cu articole pirotehnice.

Au fost dispuse mai multe măsuri cu caracter permanent cu privire la respectarea prevederilor legale ce fac referire la regimul materiilor explozive, respectiv al articolelor pirotehnice, cum ar fi:

– afişarea autorizaţiilor în original sau copie – cu viza valabilă, la depozitele de materii explozive;

– respectarea permanentă a reglementărilor tehnice şi instrucţiunile producătorului;

– la achiziţionarea articolelor pirotehnice, urmărirea ca acestea să aibă inscripţionate în limba română, categoria, instrucţiunile de folosire, termen de garanţie şi pericolele;

– eliberarea ambalajelor sau a altor materiale din spaţiile pentru depozitarea articolelor pirotehnice;

– solicitarea vizării anuale a autorizaţiilor la termene sau returnarea acestora la I.T.M. Vâlcea în urma renunţării desfăşurării activităţilor cu articole pirotehnice.

În urma controalelor efectuate la societăţile menţionate mai sus, în judeţul Vâlcea nu au fost întâlnite situaţii deosebite şi nici nu au fost semnalate astfel de situaţii.

În urma controalelor efectuate de jandarmi sau lucrători din cadrul I.P.J. Vâlcea, la persoane fizice ce desfăşurau activităţi ilegal cu articole pirotehnice (ne deţinând autorizaţie) aceştia au confiscat produsele şi au întocmit dosare de cercetare penală.

 

Cu deosebită consideraţie,

 

 

Ion Tănăsoiu

Inspector Şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea

Un comentariu la „Acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice derulată de ITM Vâlcea

 • 26 ianuarie 2017 la 15:37
  Permalink

  Poate sunt putin off-topic (ca nu are treaba cu petardele si pirotehnia) dar recomand ISU si ITM (si restul autoritatilor implicate) sa faca niste „subtile” verificari si pe la asa zisele „saloane de evenimente”.
  Pun pariu, si stiu ce zic, ca nici macar 5% dintre aceste sali/saloane NU respecta legea, nu sunt avizate si autorizate corespunzator, mint in ceea ce priveste numarul maxim de persoane pe care salile le pot gazdui in siguranta si cate si mai cate. Vorbesc prostii? Va rog sa va interesati cate persoane aveau voie sa fie in sala la, sa zicem, ultimul eveniment unde ati fost – probabil 50-60 (maxim 100) iar voi ati fost 2-300. Si, btw, tortul a venit cumva fara artificii?! Am zis.
  Puneti si voi, asa la misto, o intrebare lui grand hotel sofianu, salile OK, paradis si asa mai departe. Sau, chiar trebuie sa ne mai carbonizam printr-un local ca sa va treziti?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *