Centrul de la Măciuca nu avea autorizaţie de funcţionare

Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale s-a trezit la realitate abia după patru zile de la izbucnirea scandalului legat de Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca.

 

„Ministrul Muncii a dispus Corpului de Control şi ANPD o anchetă la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca.

În urma situaţiei semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca (CRRN Măciuca), ministrul Muncii, doamna Lia – Olguţa Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cât şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi,  verificarea situaţiei de fapt de la centru şi luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate”, se arată într-un comunicat emis de ministerul mai sus amintit.

Totodată, conform declaraţiilor date de directorul Nicolae Badea, în cadrul emisiunii „Info Puls” de la Etalon TV Vâlcea, DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Judeţean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Judeţean.

Ca primă măsură luată de DGASPC Vâlcea a fost demiterea directorului centrului de la Măciuca, Sergiu Smărăndoiu.

 

Ministerul a spus NU, Consiliul Judeţean a spus DA

 

Din comunicatul emis de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale reiese că Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca nu mai avea autorizaţie de funcţionare din luna noiembrie.

Pe 18 noiembrie 2016, DGASPC Vâlcea înregistra la Ministerul Muncii cerea cu numărul 225, prin care cerea acordarea licenţei de funcţionare. După cercetări, ministerul a anunţat conducerea DGASPC Vâlcea, Consiliul Judeţean şi Centrul Măciuca că dosarul „nu corespunde condiţiilor de fond în ceea ce priveşte documentele necesare acordării licenţei provizorii, fiind  necesară completarea cu următoarele acte: 1. Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare şi funcţionare a serviciului social; 2. Anexa 5 din HCL  nr. 101/204; 3. Autorizaţia de securitate la incendiu”.

Actele nu au mai ajuns la Minister, iar prin adresa nr. 29 din 18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în data de 19 ianuarie 2017, CRRN Măciuca a solicitat retragerea dosarului, pentru completarea documentelor lipsă.

Astfel, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca a funcţionat şi funcţionează încă, fără autorizaţie din partea ministerului.

CRRN Măciuca, satul Popeşti, judeţul Vâlcea, se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC Vâlcea) şi funcţionează în baza licenţei de funcţionare eliberată de Comisia de Acreditare a Judeţului Vâlcea, prin Decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012.

 

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *