Augustin Lazăr pregătește contraofensiva împotriva presei. Primii vizați: RTV și Antena 3

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își exprimă îngrijorarea față de amploarea pe care au luat-o în ultima perioadă presiunile exercitate prin intermediul unei părți a mass-media (România TV și Antena 3 – n. red.) la adresa instituțiilor care alcătuiesc autoritatea judecătorească, presiuni ce depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică.

 

Inegalitatea evidentă de arme între instrumentele mediatice aflate la îndemâna jurnaliștilor și atitudinea rezervată ce incumbă magistraților prin dispozițiile Statutului judecătorilor și procurorilor reclamă cu necesitate adoptarea unei reacții ferme și proactive având ca scop corecta informare a opiniei publice, în echilibru cu apărarea credibilității sistemului judiciar.

În acest context, având în vedere dispozițiile art. 30 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este forul căruia îi revine rolul de garant al apărării magistraților împotriva oricăror ingerințe asupra modului în care își desfășoară activitatea ori de natură să le afecteze imaginea.

Totodată, în raport cu prevederile Legii nr. 504/2002, Consiliului Național al Audiovizualului îi revine misiunea de a asigura respectarea permanentă a unui echilibru între principiul fundamental al libertății de exprimare și rigoarea informațiilor vehiculate în spațiul public.

În considerarea celor expuse anterior, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat în scris celor două instituții punerea în discuție și intervenția prin intermediul normelor de reglementare în domeniu asupra depășirii limitelor prevăzute de standardele europene acceptate ale libertății de exprimare prin identificarea și implementarea celor mai potrivite măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *