Legea defăimării din nou în atenția publicului

Vă mai aduceți aminte de Legea Defăimării? Dacă nu, vă reamintim că la începutul anului 2016 Liviu Dragnea venea în Parlament cu un proiect legislativ prin care propunea ca oricine pune ”o persoană în situație de inferioritate în temeiul apartenenței sale politice înfăptuiește o contravenție și va fi amendat cu până la 60.000 lei”. Pe scurt, la grup social apărea și categoria de persoane care se disting din punct de vedere social prin … apartenența politică”, iar prin ”defăimarie socială” se înțelegea că oricine și-ar fi exprtimat părerea liber, dar contra, pe Facebook, bloguri etc riscau să fie amnendate.

Legea a trecut de Comisiile din Camera Deputaților, dar a fost respinsă în plen. Imediat după, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 17 februarie 2016 ”că legea defăimării a picat la vot, dar că va reiniţia o lege cu acelaşi conţinut”, deoarece este o lege la care ține foarte mult.

La vremea aceea, președintele Camerei Deputaților era nimeni altul decât Florin Iordache, care inițial a anunțat că legea a trecut, deși aceasta fusese respinsă.

La aproximativ un an de zile, ideea de adoptare a unei Legi a defăimării a apărut din nou. Mai multe persoane din mediul on-line au început să se întrebe dacă nu cumva Liviu Dragnea va încerca să inițieze o nouă lege, mai ales că în acest moment partidul din care face parte are majoritate în Parlament și de data aceasta cu siguranță va trece.

Bloggerii, dar mai ales persoanele fizice independente, care postează pe paginile proprii de facebook materiale anti-partide politice, se tem că li se va lua dreptul la libera exprimare.

Dacă o astfel de lege ar ajunge să fie adoptată, aceasta ar fi din start neconstituțională, venind în contradicție cu art. 30, al. 1 – ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”

Adi STROESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *