Administratorul judiciar al Oltchim pregăteşte o nouă mârlănie

 • Angajaţii vor fi daţi afară şi reangajaţi pe un salariu fix pe o perioadă de 2 ani

 

Modificarea planului de reorganizare a activităţii SC Oltchim SA, societate aflată în insolvenţă, propus de consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL arată dezastruos pentru salariaţii societăţii.

Cuprinsul noului plan de reorganizare are cinci puncte prin care se explică temeiul legal al modificărilor, modificări prin care consorţiul de administratori judiciari transformă angajaţii în scalvi pe plantaţia noului proprietar. Și asta nu e tot. Noul proprietar va prelua combinatul la cheie cu un bonus pentru reangajarea personalului disponibilizat… cam 5.000 de euro pentru fiecare salariat reangajat. Banii vor fi daţi din salariile compensatorii neacordate persoanelor reangajate. Astfel, viitorul patron îl va prelua aproape gratis.

 

Gheorghe Pipera şi gaşca sa din bordul combinatului Oltchim pregătesc o nouă mârlănie aprobată, evident, de actualul guvern Grindeanu. Angajaţii de la Oltchim au ajuns formă mascată de facilitare a unei privatizări aranjate.

Noul proprietar va prelua combinatul pe nimic, statul s-a angajat să-l plătească cu câte 5.000 de euro pentru fiecare angajat disponibilizat şi… reangajat. Cea de-a doua ţeapă trasă angajaţilor o reprezintă încercarea de a-i lăsa fără salariile compensatorii. Aparent, cei care îşi vor exprima dorinţa de a lucra sub noul patronaj vor fi tăiaţi de pe lista salariilor compensatorii chiar dacă reangajarea lor se va face printr-un nou contract de muncă, după disponibilizarea de la vechiul loc de muncă. Renunţarea la salariul compensatoriu nu le asigură angajarea în noua structură a combinatului… deoarece noul patron îşi va alege singur angajaţii.

Interesant este faptul că administratorul judiciar încearcă să scutească o parte din banii destinaţi salariilor compensatorii pentru a-i oferi bonus patronatului. Practic, deşi nimeni nu o spune cu subiect si predicat, motivaţia financiară acordată viitorului  proprietar al combinatului va fi suportată din salariile compensatorii neacordate persoanelor ce urmează să se reangajeze. O găselniţă strict avocăţească.

 

Pentru a nu fi acuzaţi că am scos din context… cităm din raport:

„Deşi reangajarea salariaţilor Oltchim nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţii. Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plăţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare (şi respectiv, urmând a fi deduse din Suma netă). Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenţionează negocierea cu potenţialii angajatori care sunt doriţi de către ofertanţi, în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de cumpărător, nu li se vor achita salariile compensatorii.

Prin urmare, o procedură de preluare a salariaţilor se poate împlementa cu respectarea următoarelor obiective:

 1. Oltchim SA va constitui o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă încheiat cu Oltchim SA, în contextul în care vor fi aleşi pentru a fi preluaţi de ofertanţi;
 2. Ofertanţii nu sunt obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune pusă la dispoziţia ofertanţilor;
 3. În etapa ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor Oltchim SA, din lista constituită conform punctului „a” de mai sus, pentru o perioadă de 24 de luni;
 4. Se va putea prelua, de către un cumpărător, maxim 50% din numărul total de angajaţi al Oltchim SA;
 5. În evaluarea ofertelor care vor conține un angajament ferm de preluare a unor salariaţi din lista constituită conform punctului „a” de mai sus, cu respectarea condiţiei „d” de mai sus, se va folosi următoarea formulă de calcul: „preţ ferm- oferit + număr – salariaţi – preluaţi x 5.000 de euro”. Practic, pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă.”

Cam aşa arată noul plan de restructurare a combinatului Oltchim. Noul proprietar poate lua doar 50% dintre angajaţi, care i vor aduce câte 5.000 de euro de căciulă din banii statului.

Un comentariu la „Administratorul judiciar al Oltchim pregăteşte o nouă mârlănie

 • 14 februarie 2017 la 19:39
  Permalink

  Asta este. Daca nu este sindicat, iar cel care este este corrupt de administrator. Asta nu este tot. Problema este ca cele9 entitati scoasela vanzare se vandfara-pamant, utilitati, depozite si canalizari. Oricare din ceicare vor sa beneficieze pe urma de canalizari, pamant, depozite de stocare materii prime si utilitati, pe langa pretul pe careil vor cere cei care vor pune mana pe acesteavor cere sichirie. Deci prin urmare cine nu plateste inchide pravalia. Este destul sa cada overiga sicumparatorul este obligat sa inchida.
  Totul este facut ca Oltchimul sa dispara de pe suprafata pamantului.
  De ce nu s-a vandut modulele respective cu cota parte din pamant, utilitati, canalizari, depozite?
  De ce nu se dau cei 5000 de euro oamenilor iar viitorii patroni daca vor nu au decat sa incheie noi contracte, mai ales ca prin planul de reorganizare acestia ii sileste sa renunte la contractual colectiv de munca?
  De ce prin noul Contract colectiv de munca nu s-aprevazut protective sociala pentru oameni?
  De ce nu s-a scos la iveala noul contract colectiv de munca?
  Totul este o facatura, pentru a distrunge Oltchimul si speram ca intr-o zi sa vina si DNA-ul la Oltchim.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *