Lovitură de grație pentru MAFIA LEMNULUI. Asociația pentru Certificare Forestieră se dezasociază de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, ca urmare a sesizării Fondului Mondial pentru Natură

Fondul Mondial pentru Natură salută decizia luată de Asociația pentru Certificare Forestieră vineri, 17 februarie, de a se dezasocia de compania Holzindustrie Schweighofer, activă în industria lemnului, și solicită companiei să ia măsuri împotriva comerțului ilegal cu lemn și să remedieze punctele slabe din sistemul său de gestiune a lemnului.

 
„Timp de mai mulți ani, Fondul Mondial pentru Natură și alte ONG-uri au semnalat legăturile Holzindustrie Schweighofer cu exploatarea ilegala a lemnului din România. Acuzațiile aduse sunt atât de grave încât decizia FSC este singura consecință corectă” a declarat Johannes Zahnen, Specialist forestier la Fondul Mondial pentru Natură. „Opinia noastră este că în ciuda faptului că i-a fost oferită ocazia să își asume responsabilitatea și să ia măsuri concrete pentru a își schimba practicile, Holzindustrie Schweighofer nu a reușit să își recunoască în mod corespunzător responsabilitatea pentru neregulile și ilegalitățile din lanțul său de aprovizionare și să implice formal părțile interesate, ambele puncte fiind parte din precondițiile Asociației pentru Certificare Forestieră”.
Investigația Asociației pentru Certificare Forestieră cu privire la Holzindustrie Schweighofer, una dintre cele mai mari companii din industria lemnului din Europa, a fost determinată de o sesizare a Fondului Mondial pentru Natură în noiembrie 2015. O comisie independentă numită de Asociația pentru Certificare Forestieră în 2016 pentru a investiga acuzațiile împotriva Holzindustrie Schweighofer a concluzionat că societatea este implicată în comerțul ilegal cu lemn și practicile sale sunt în contradicție cu obiectivele Asociației pentru Certificare Forestieră (de exemplu, să excludă exploatarea forestieră ilegală și comerțul ilegal cu lemn). În perioada de probă, Fondul Mondial pentru Natură a cerut Asociației pentru Certificare Forestieră să investigheze în profunzime problemele de legalitate și achiziția sau recepția lemnului, probleme sesizate pentru prima dată în plângerea inițială de Fondul Mondial pentru Natură. Acest lucru, și noi acuzații care au apărut în cursul investigației lor, a condus Bordul Asociației pentru Certificare Forestieră să concluzioneze că ar fi incompatibil ca perioada de probațiune să fie prelungită.
„Sperăm că Holzindustrie Schweighofer va considera decizia Asociației pentru Certificare Forestieră ca o oportunitate pentru o reorganizare fundamentală și își va schimba practicile sale încât să se concentreze asupra achizițiilor de lemn din surse legale și sustenabile”, a adăugat Zahnen. „Recomandăm companiei să își dezvolte rapid un plan de acțiune clar și transparent, care să o pună pe calea spre sustenabilitate”.
În concordanță cu un angajament mai amplu al Fondului Mondial pentru Natură în relația cu companiile pentru a promova managementul forestier și comerțul cu lemn responsabil, Fondul Mondial pentru Natură recomandă Holzindustrie Schweighofer să stabilească unele măsuri imediate, care ar servi drept bază pentru a iniția în viitor dialogul transparent și constructiv cu părțile interesate din sfera de mediu și socială, cu privire la un plan clar de măsuri corective.

Facem apel la Holzindustrie Schweighofer să:

  • Facă publică o politică/metodologie clară pentru aprovizionarea cu lemn, în care se angajează să asigurare lemn certificat de Asociația pentru Certificare Forestieră a lanțului de custodie (CoC) pentru nevoile sale de lemn din toată activitatea business-urilor sale și să ofere o declarație explicită privind faptul că excluderea lemnului ilegal este responsabilitatea sa expresă.
  • Facă publică o propunere privind consultări transparente, structurate, cu părțile interesate privind performanța și progresul acesteia, pentru a informa dezvoltarea unui plan de acțiune valabil pentru a remedia punctele slabe ideintificate până în prezent în sistemul Holzindustrie Schweighofer de gestionare a lemnului (de exemplu, abordarea nevoii de îmbunătățire a sistemului due dilligence, după cum se menționează în raportul Comisiei).

Se supună auditurilor Asociației pentru Certificare Forestieră și să publice rezultatele.
Pentru Fondul Mondial pentru Natură transparența este esențială pentru combaterea exploatării forestiere ilegale și pentru a evita amestecul de lemn ilegal pe piața legală. În cazul României, acest lucru poate fi realizat în mod specific prin consolidarea sistemului național de trasabilitate a lemnului și creșterea în continuare a controalelor pentru a pune în aplicare în mod corespunzător sistemele de due diligence ale companiilor pentru a evita aprovizionarea cu lemn recoltat în mod ilegal. România și-a intensificat eforturile în acest sens pe parcursul ultimului an.
Fondul Mondial pentru Natură va continua lupta împotriva exploatării forestiere ilegale și își va menține poziția pentru necesitatea transparenței pe piața lemnului. Fondul Mondial pentru Natură consideră Asociația pentru Certificare Forestieră cea mai puternică schemă de certificare la momentul actual și încurajează Asociația pentru Certificare Forestieră să-și crească capacitatea în România și în regiune pentru a se asigura că principiile și criteriile sale sunt puse în aplicare în mod adecvat.
„Cazurile de gestionare iresponsabilă a pădurilor din România pot arăta ca o problemă locală, dar nu este așa. Ele au o componentă globală puternică și astfel pentru a le soluționa e nevoie, de asemenea, de o cooperare globală. Acest caz este un foarte bun exemplu pentru a arăta modul în care cooperarea transfrontalieră între societatea civilă poate rezolva probleme importante atunci când sunt aplicate sisteme voluntare, credibile, de verificare”, a declarat Magor Csibi, director Fondul Mondial pentru Natură-România.
Anunțul de astăzi este o victorie pentru pădurile din România. Numărul incredibil de persoane care au cerut dezasocierea ne arată cât de important este viitorul pădurilor din România pentru oameni. De asemenea, aceasta demonstrează modul în care expertiza ONG-urilor de conservare se completează cu activitatea societății civile. Decizia Asociației pentru Certificare Forestieră este un semnal foarte puternic că pădurile nu sunt o resursă gratuită pentru exploatarea iresponsabilă pentru profit imediat, dar trebuie să fie păstrate pentru a asigura un viitor sustenabil”.

***

Asociația pentru Certificare Forestieră confirmă că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul cu lemn ilegal și anunță o perioadă de probă pentru companie: http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?287171/FSC%2Dconfirm%2Dc%2DHolzindustrie%2DSchweighofer%2Da%2Dfost%2Dimplicat%2Dn%2Dcomerul%2Dcu%2Dlemn%2Dilegal%2Di%2Danun%2Do%2Dperioad%2Dde%2Dprob%2Dpentru%2Dcompanie

Certificatul Asociației pentru Certificare Forestieră al Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat ca urmare a plângerilor făcute de Fondul Mondial pentru Natură și ale altor organizații: http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?271630/certificatul-FSC-Holzindustrie-Schweighofer-a-fost-suspendat-ca-urmare-a-plangerilor-WWF

Un comentariu la „Lovitură de grație pentru MAFIA LEMNULUI. Asociația pentru Certificare Forestieră se dezasociază de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, ca urmare a sesizării Fondului Mondial pentru Natură

  • 17 februarie 2017 la 15:39
    Permalink

    Cine a dat aprobari ? Domnul ala care se vede in poza ? Care ii cu lopata pesedista in mina ? Poi fratilor toti care si-au batut joc de padurile Romanesti trebuie sa dea socoteala toti patati din clanul padurilor si taietori de lemne

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *