Producătorii români la cheremul retailerilor străini. Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement împotriva României cu privire la Legea 51% produse locale

Președintele comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, și agentul guvernamental pentru CJUE, Horațiu Radu, au anunțat că România a primit de la Comisia Europeană notificarea declanșării procedurii de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.

„Vom respinge pe fond, cel puțin agentul nostru guvernamental, la Curtea de Justiție a UE, infringementul care urmează, dar trebuie să acceptăm că este necesară și o ameliorare a Legii”, a arătat, miercuri, președintele comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Crețu, scriu cei de la profit.ro.

Agentul guvenamental a confirmat că România a primit astăzi notificarea de infringement din partea Comisiei Europene. Procedura de infringement presupune mai multe etape, inclusiv trimiterea notificării, autoritățile de la București având acum obligația de a trimite în maximum 2 luni un răspuns la argumentele Comisiei.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

La acest moment, oficialii de la Bruxelles arată că autoritățile române nu au demonstrat până acum, deși au existat discuții pe această temă, că Legea este justificată.

Comisia Europeană a lansat procedura de infringement și pentru o lege pentru sectorul agricol din Ungaria.

Confirm că ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenți toți actorii interesați pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie, privită în acest context al dezbaterii, ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigențelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deținem în materie, suntem la dispozitia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament in scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat și care să răspundă atât intereselor economice, cât și exigențelor europene”, a declarat agentul guvernamental pentru CJUE, Horațiu Radu, în cadrul unei dezbateri la Parlament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *