Hotărârea definitivă a Curții de Apel Pitești în cazul casei pierdute de familiei prezidențiale confirmă decizia Curții de Apel Brașov: „Cumpărătorii Iohannis au fost de rea-credinţă. Frauda corupe totul!”

Klaus Iohannis a pierdut o casă din centrul istoric al Sibiului, în urma unei decizii luate miercuri de Curtea de Apel Pitești, aceștia menținând decizia magistraților de la Curtea de Apel din Brașov din noiembrie 2015. Ambele instanţe de judecată demonstrează că soţii Iohannis au dobândit cu rea-credinţă respectivul imobil, iar „vânzarea lucrului altuia în cunostinţă de cauză este nulă absolut“.

 

Pe 12 noiembrie 2015 familia lui Klaus Iohannis a pierdut definitiv imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu, nr 29, din Sibiu, a decis Curtea de Apel Braşov, după un proces care a durat 16 ani.

Imobilul în cauză, situat pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii. În anul 1997, imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea.

Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea.

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească, punctând că împreună cu avocaţii săi cauta cele mai bune căi de a o contesta: „Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutam cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a spus Iohannis, într-un interviu difuzat de TVR 1, solicitat să facă precizări cu privire la sentinţa judecătorească prin care a pierdut una dintre casele pe care le are la Sibiu.

În mai 2014 Tribunalului Braşov a anulat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului din centrul Sibiului, iar recursul formulat de familia primarului Iohannis şi anunţat pe 12 noiembrie 2015 a menţinut această decizie:

„La momentul încheierii vânzării-cumpărării, care este identic cu momentul încheierii certificatului de moştenitor autentificat sub nr. 90/1999, cumpărătorii, cu minime diligenţe, au cunoscut sau puteau să cunoască faptul că cel care le transmite cota de 1/2 din imobil nu îşi justifică dreptul succesibil al proprietarilor înscrişi în Cartea Funciară cu acte de stare civilă cum impunea legea, iar unul din testamentele de care acesta s-a prevalat pentru justificarea intrării imobilului în cauză în masa succesorală a fost infirmat ca urmare a expertizei grafologice prin sentinţa civilă nr. 276/15.01.1996 pronunţată în dosar civil 2686/1997 în care au fost părţi atât vânzătorul din prezentul contract de vânzare-cumpărare, Bastea Ioan, cât şi cumpărătoarea Johannis Carmen“, se arată în motivare.

„Intimaţii-pârâţi Bastea Ioan şi Johannis Carmen Georgeta, părţi în contractul de vânzare-cumpărare în calitate de vânzător şi cumpărător, au figurat şi în calitate de beneficiari ai certificatului de moştenitor, neputându-se reţine buna-credinţă a soţilor cumpărători“, se arată în decizia Curţii de Apel Braşov.

Ulterior deciziei Tribunalului Braşov, s-a constituit un dosar penal, în care s-a pronunţat sentinţa penală nr. 665/25.05.2006 şi decizia penală nr. 653/11.10.2007 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia prin care s-au declarat false şi au fost anulate adeverinţele emise de secretarul Primăriei Porumbacu de Jos avute în vedere la emiterea certificatului de moştenitor nr. 90/1999.

Cauza ilicită include fraudă la lege când actul juridic s-a încheiat cu nesocotirea unor norme imperative, în speţă cele referitoare la devoluţiunea succesorală şi cele imperative în materia competenţei teritoriale a biroului notarial. „Vânzarea lucrului altuia în cunoştinţă de cauză este nulă absolut în virtutea cunoscutului adagiu clasic «fraus omnia corrumpit» – «frauda corupe totul». Este neîndoielnic că cerinţa potrivit căreia motivul determinant ilicit şi imoral trebuie să fie rodul scopurilor imediate ale ambelor părţi sau cealaltă parte să fi cunoscut ori, după împrejurări, să fi fost datoare să cunoască scopul mediat al celuilalt contractant, în cazul fraudei la lege“, se mai arată în motivarea sentinţei.

În februarie 2016, jurnaliștii de la Rise Project a scris că preşedintele Iohannis încasează în continuare bani din închirierea imobilului al cărui titlu de proprietate i-a fost anulat. Jurnaliştii au publicat atunci un răspuns al băncii Raifeissen în care se arata ca instituţia bancară îi plăteşte în continuare chirie preşedintelui. Valoarea anuală a contractului de inchiere dintre Klaus Iohannis şi Raiffeisen Bank este de 60.000 de euro, a mai scris  Rise Project: „Raifeissen Bank, în calitate de chiriaș, nu a fost notificată de către nicio instituție cu privire la schimbarea proprietarului. Plata chiriei se face, așadar, trimestrial, conform contractului comercial în vigoare, scrie în răspunsul dat de bancă.

Klaus Iohannis, soția sa, Carmen Georgeta Iohannis, și asociata lor, Rodica Baștea, figurau în februarie 2016 ca proprietari ai clădirii de pe Strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu. În evidențele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Sibiu, proprietarii clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu erau neschimbați: Klaus Iohanns, Carmen Iohannis și Rodica Baștea, conform unui document postat de Rise Project:

În evidențele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din Sibiu, proprietarii clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu sunt neschimbați: Klaus Iohanns, Carmen Iohannis și Rodica Baștea.

În martie 2016 familia Iohannis a fost scoasă oficial din casa pierdută în instanţă. Administraţia Financiară din Sibiu a solicitat radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate a soţilor Iohannis: „Prin adresa nr. SBG_DEX 6848 /25.03.2016 Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sibiu a solicitat Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate al pârâţilor Baştea Ioan, Johannis Carmen Georgeta şi Johannis Klaus Werner care au avut calitatea de cumpărători.”, se arată în răspunsul AJFP.

Pe 22 februarie 2017, după 16 luni, Curtea de Apel Piteşti a respins contestaţia în anulare formulată de familia preşedintelui Klaus Iohannis în procesul privind casa din centrul Sibiului. „Ia act de renunţarea la cererea de intervenţie. Respinge contestaţia în anulare. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor de judecată în suma de 1.700 lei către intimata Antonescu Elisabeta şi 1.700 lei către intimaţii Oargă Ioan, Oarga Ioan Adrian, Oargă Steluţa Ancuţa”, se arată în încheierea de şedinţa publicată pe portalul instanţelor de judecata din Argeş.

Hotărârea Curţii de Apel Piteşti este irevocabilă.

La câteva ore, după pronunțarea hotărârii a Curții de Apel, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezedențiale a transmis un comunicat de presă: „Preşedintele Klaus Iohannis respecta deciziile instanţelor de judecată. Preşedintele României a luat act de hotărârea civilă a Curţii de Apel Piteşti de astăzi. Preşedintele s-a conformat deciziei instanţei încă din noiembrie 2015, când a fost pronunţată decizia irevocabilă de către Curtea de Apel Braşov”, a precizat Mădălina Dobrovolschi.

 

2 comentarii la „Hotărârea definitivă a Curții de Apel Pitești în cazul casei pierdute de familiei prezidențiale confirmă decizia Curții de Apel Brașov: „Cumpărătorii Iohannis au fost de rea-credinţă. Frauda corupe totul!”

 • 24 februarie 2017 la 7:10
  Permalink

  Ca sa vedeti ce jena au pana si judecatorii fata de actiunea presdintelui tarii! Le este rusine de rusinea lui! Iata la ce ma refer, scrie la un moment dat ca paratul KWJ nefiind aparat de prezumtia de buna credinta in loc sa spuna ca a cumparat cu rea credinta!
  „Intimaţii-pârâţi Bastea Ioan şi Johannis Carmen Georgeta, părţi în contractul de vânzare-cumpărare în calitate de vânzător şi cumpărător, au figurat şi în calitate de beneficiari ai certificatului de moştenitor, neputându-se reţine buna-credinţă a soţilor cumpărători“, se arată în decizia Curţii de Apel Braşov.” Mai mare rusinea, avem in fruntea tarii un nerusinat!

  Răspunde
  • 7 martie 2017 la 11:48
   Permalink

   eu zic sa mai sapi, nu prea ai inteles ce scrie pe acolo. Iohannis a cumparat de la unul care nu a obtinut legal casa, nu Iohannis a facut ceva ilegal. Iohannis a ramas fara casa, cum ai fi ramas si tu fara masina daca cumparai una furata. de aia s-a si adresat in civil si a dat el in judecata. daca fura el, avea dosar penal acum. dar na….e grele

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *