Fantomele epocii comuniste sunt tot mai prezente în zilele noastre. Denunțul cu tentă totalitară, subiect de olimpiadă

Un subiect dat sâmbătă la faza judeţeană a olimpiadei de limba română i-a blocat pe profesori. Elevilor de la clasa a 12-a din judeţul Prahova li s-a cerut să conceapă un denunț după un fragment din romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Asfel, tinerii sunt puși să formuleze un denunț/raport împotriva unei persoane. Nicolae Ceaușescu și fosta Securitate ar fi mândri de România zilele noastre (care încă mai speră, prin conducătorii instituțiilor publice, să se reîntoarcă la nefasta epocă totalitară, în care oamenii nevinovați, erau condamnați la ani greu de pușcărie, prin denunțuri și fără probe).

 

Subiectul redactării unui denunţ a fost postat pe pagina sa de socializare de către unul dintre profesorii evalutori de la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, desfăşurată sâmbătă în Prahova. „Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota. Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa judeţeană, cls. XII, anul 2017”, a scris Dan Gulea, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Potrivit cadrului didactic, denunţul valora 30 de puncte, iar întreaga lucrare 120 de puncte. Cea mai bună teză se va califica în etapa națională.

„Înţeleg că DNA Ploieşti are foarte mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, a mai adăugat profesorul.

Inspectoratul Şcolar Prahova a demarat verificări după ce unul dintre subiectele date la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română a fost redactarea unui “denunţ”. Subiectul a fost mai fost dat în cel puţin două judeţe, conform celor de la MEDIAFAX.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, că a cerut explicaţii în scris până luni dimineaţă Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova după ce unul dintre subiectele date la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română a fost redactarea unui “denunţ”.

„Aştept un răspuns de la Prahova, de la Inspectoratul Judeţean. Cel târziu, mâine de dimineaţă, am cerut să pregătească un răspuns în scris, cu toate detaliile. Până nu am toate detaliile, nu mă pot pronunţa în legătură cu acest subiect. Vorbim de limba română şi depinde de profesor şi în ce context a pus întrebarea respectivă. Olimpiadele judeţene sunt gestionate de inspectoratele şcolare judeţene, ei fac subiectele, prin comisiile lor. În mod concret, se ocupă inspectorul de specialitatea respectivă, în cazul acesta, de limba română. Acest subiect a fost dat şi la Cluj şi la Bistriţa pentru că ei au gândit să fie subiect comun pentru cele trei judeţe”, a declarat, pentru cei de la Mediafax, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

 

Potrivit Inspectoratului Şcolar Prahova, subiectele nu au fost făcute de Ministerul Educaţiei. „Colegii mei au avut de ales: fie fac la nivel de judeţ, fie se asociază cu mai multe judeţe şi fac un subiect unic. Au ales a doua variantă. Ştiu sigur de Cluj şi Bistriţa că au mai fost în această asociere. Fiecare a făcut partea lui din subiecte. Acum nu ştiu cine a făcut acest subiect”, a declarat pentru Mediafax, Aurel Graur, purtător de cuvânt al ISJ Prahova.

Potrivit sursei citate, se fac verificări dacă acest subiect este conform cu programa şcolară.

„Oamenii sunt mai mult curioşi cine a făcut asemenea subiect. Verificăm şi asta. Probabil nu s-au gândit, când l-au făcut, că va crea atâtea discuţii. Subiectul a fost dat, problema e dacă e conform cu programa şcolară”, a adăugat Aurel Graur.

Un comentariu la „Fantomele epocii comuniste sunt tot mai prezente în zilele noastre. Denunțul cu tentă totalitară, subiect de olimpiadă

  • 27 februarie 2017 la 18:02
    Permalink

    Trendul în postromânism e spre o Istorie şi o Literatură cum că românii au inventat ei bolşevismul! Profesorii îşi fac datoria, deşi sunt dispreţuiţi. Subiectul verifică judicios înţelegerea de către liceeni a ce canalie era un Turnător la securitate sau la partid, sub Ana Pauker sau sub Elena Ceauşescu. Bolşevismul s-ar fi prăbuşit repede fără securişti şi informatori. Cu mare profesionism, e răstălmăcită aici acum educaţia antitotalitară în educaţie pentru pârăciuni. Dealtfel, a denunţa anonim la DNA un mare corupt mafiot interlop periculos nu prea mai îndrăzneşte niciun adult conştient de actuala capacitate a Sistemului de a-ţi controla corespondenţa şi convorbirile!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *