Şpăgăreala de la Teatrul Ariel… desfiinţată

Acum doi ani, în urma unor scandaluri de presă, Curtea de Conturi a demarat un control la Teatrul Ariel unde a constat un adevărat jaf făcut din bani publici. Conducerea a spart banii râmnicenilor cu acordul Executivului Primăriei care are a refuzat să se implice în stoparea abuzurilor conducerii. Cu doi ani în urmă, interimarul Gigi Matei a spart buboiul cerând un control financiar, un control care a trimis conducerea în instanța de judecată.

 

În sfârşit se întâmplă, autorităţile locale şi judeţene au decis  unificarea celor două teatre. Primarul Mircia Gutău şi-a asumat „vestea proastă”, decizia. Timp de câţiva ani cele două teatre au funcţionat  paralel deşi spectatorii erau aduşi cu forţa la spectacole doar pentru  satisfacerea orgoliilor angajaţilor.

Primarul Mircia Gutău şi preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu au decis că situaţia economică actuală a Râmnicului impune măsuri drastice, deci desfiinţarea Teatrului Ariel, teatru ce poate funcţiona foarte bine în cadrul Teatrului Anton Pann.

Precizăm că în prezent fostul director al Teatrului Ariel are de plătit printr-un proces în  instanţa de judecată peste un miliard de lei vechi, bani cheltuiţi abuziv în mandatul de director. Actualul director, actorul Nicolae Poghirc şi-a dat demisia din funcţie, conducerea Primăriei fiind obligată să organizeze un nou concurs. Desfiinţarea teatrului rezolvă atât  problema abuzurilor, cât şi a dublei  finanţări.

Teatrul Anton Pann va funcţiona tot sub tutela Consiliului Judeţean, ca şi până acum, sub finanţarea acestuia.

“Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean şi dumnealui va da o împuternicire, prin dispoziţie la încă trei oameni de la Consiliul Judeţean. Echipa de lucru va avea o întâlnire cu directorii celor două teatre. La noi este şi o situaţie delicată pentru că domnul director Poghirc şi-a prezentat demisia. Îmi doresc foarte mult ca artiştii să nu aibă de suferit. Dar tot la fel de mult îmi doresc ca respectivele clădiri, construite pe bani grei în municipiul Râmnicu Vâlcea, să fie folosite la întreaga lor capacitate. Mă refer la spaţiul de la Teatrul Anton Pann în care s-au băgat milioane de euro. Aici va trebui să fie sediul noului teatru. Cinematograful din Ostroveni va rămâne doar cinematograf. Acum nu e nici teatru, nici cinema! Avem nevoie de o consultare publică care poate dura două-trei luni de zile… Vom discuta cu artiştii! Nu vrem să tăiem în carne vie. Vom stabili o cotă de co-finanţare pentru că vrem să sprijinim şi noi. Teatrul va fi la Consiliului Judeţean. Ne dorim un teatru de renume pe teritoriul ţării noastre şi de ce nu, chiar de renume internaţional! Vrem să facem în fiecare an câte un festival de teatru, pe care Primăria Râmnicului îl va sprijini! Şi vreau să vă mai spun ceva… S-au mărit salariile la artişti cu 50%. Din iulie se mai măresc cu încă 50%, iar acest lucru presupune dublarea salariului. Vor fi salarii de 80-100 de milioane. Nu ne permitem! Suntem prea mici ca municipiu să ţinem două teatre. Dacă se unifică, se va reduce din personalul auxiliar. Nu mai rămân patru directori! Calitatea nu are cum să scadă, sub nicio formă! Îmi doresc foarte mult să existe această dezbatere, la care să fie invitaţi şi oameni de cultură să-şi spună punctele de vedere. O vom face aşa cum scrie la carte.”

Decizia a fost aprobată de consilierii locali în şedinţa din data de 28 februarie. Cu alte cuvinte, Gutău sparge „cloaca” de la Ariel pe formula: „Eu v-am făcut… eu vă omor!”

Motivarea hotărârii: „Din punct de vedere al spaţiilor aflate la dispoziţia acestor instituţii, Teatrul Municipal „Ariel” beneficiază de Sala Studio de la sediul din Parcul Zăvoi – o incintă de capacitate redusă şi cu limitări multiple în ceea ce priveşte punerea în scenă a unor spectacole de teatru, precum şi de sala Cinematografului «Geo Saizescu», un spaţiu gândit şi ca sală de spectacole de teatru, dar şi ca sală pentru proiecţii de filme, nereuşind însă să se plieze deplin pe nici una din aceste destinaţii. În cazul acestei săli, inserarea unor spectacole de teatru în programul de difuzare a filmelor a făcut ca proiecţiile cinematografice să se desfăşoare după un orar neregulat şi a dus la scăderea interesului cinefililor pentru această modalitate de petrecere a timpului liber. În acelaşi timp, Teatrul «Anton Pann» beneficiază de un sediu modern, cu o sală de spectacole aptă să găzduiască producţii dramatice dintre cele mai diverse, precum şi de o sală studio destinată spectacolelor de mai mică amploare… Cu mai multe ocazii şi de la niveluri diferite s-a pus problema unificării celor două instituţii teatrale din municipiu într-un singur teatru finanţat atât de la bugetul local al municipiului, cât şi de la cel al Consiliului Judeţean. Beneficiile estimate ale unei astfel de măsuri ar consta în crearea unei instituţii de cultură puternice şi care să ofere spectacole de calitate şi cu o frecvenţă ridicată, în reducerea cheltuielilor aferente aparatului birocratic şi întreţinerii spaţiilor de desfăşurare a spectacolelor, ar duce la o reprezentare unitară a fenomenului teatral local la nivel naţional şi internaţional, precum şi la o bugetare mai generoasă pentru punerea în scenă a unor premiere teatrale, pentru participarea la festivaluri de specialitate sau pentru organizarea unor festivaluri de teatru pe plan local”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *