Camera Lorzilor a RESPINS planul „Brexit” prezentat de Guvernul Theresa May şi cere protejarea cetăţenilor din UE

Camera Lorzilor a respins, miercuri seară, planul privind ieşirea din Uniunea Europeană în forma prezentată de Guvernul Theresa May, introducând un amendament în sensul protejării cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, astfel că proiectul va reveni în Camera Comunelor, scriu cei de la MEDIAFAX.

În favoarea amendamentului au votat 358 de membri ai Camerei Lorzilor, în timp ce 256 s-au pronunţat împotrivă, în ceea ce este prima înfrângere suferită de Guvernul Theresa May.

Guvernul Theresa May speră să declanşeze procedura de ieşire din UE în luna martie. Planul prezentat în acest sens, care nu includea o clauză de protejare a imigranţilor din ţări europene aflaţi în Marea Britanie, a fost aprobat recent de Camera Comunelor, unde Guvernul este susţinut de o majoritate. Acum, planul va fi retrimis în Camera Comunelor.

Harriet Harman, un membru laburist al Camerei Comunelor, a salutat poziţia Camerei Lorzilor.

Guvernul Theresa May s-a declarat „dezamăgit” de hotărârea Camerei Lorzilor de a modifica planul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Suntem dezamăgiţi că lorzii au ales să modifice un proiect adoptat fără amendamente de Camera Lorzilor. Noi vrem să garantăm drepturile cetăţenilor UE care trăiesc deja în Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici din celelalte state UE”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului guvernamental Brexit, citat de cotidianul The Telegraph.

Camera Comunelor a aprobat, pe 8 februarie, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit. Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie fusese respins de Camera Comunelor.

Acum, planul modificat va fi dezbătut în Camera Comunelor pe 13-14 martie, unde se va stabili dacă amendamentele vor fi menţinute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *