Parlamentul European solicită Comisiei Europene impunerea vizelor pentru cetățenii americani

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție în care cere Comisiei Europene să reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetățenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene, întrucât Washingtonul încă menține aceste vize pentru cetățenii a cinci state europene, printre care și România, se menționează într-un comunicat emis de legislativul european, scriu cei de la AGERPRES.

 

În rezoluția pregătită de Comisia pentru Libertăți Civile a Parlamentului European se cere executivului comunitar să adopte măsurile legale necesare într-un termen de două luni.

Cetățenii români, bulgari, croați, ciprioți și polonezi încă au nevoie de viză pentru SUA, deși cetățenii americani pot călători fără viză în statele membre ale UE.

Conform principiului reciprocității, dacă o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor într-un termen de 24 de luni de la notificarea existenței situației de ne-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un „act delegat”, asupra căruia atât Parlamentul European, cât și Consiliul European pot emite obiecții, prin care să suspende pentru 12 luni regimul fără vize oferit cetățenilor statului care nu acționează conform acestui principiu al reciprocității, scrie site-ul europarl.europa.eu.

Nemulțumirea europenilor a pornit de la faptul că cetățenii din România, Bulgaria, Croația, Cipru și Polonia nu pot intra pe teritoriul american fără o viză, în timp ce cetățenii SUA pot călători fără restricții în toate statele europene.

Anul trecut, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, declara că România îndeplineşte toate condiţiile pentru ridicarea vizelor, mai puțin rata de refuz, care trebuie să fie sub 3%.

În 2015, aceasta a fost de peste 11%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *