Grindeanu, dietele şi analiştii fripturişti

Săptămâna Mare, săptămâna dietelor forţate. Tristuţ, dar adevărat… Noroc cu actualul regim, că după promisiunea majorărilor salariale, aproape toţi marketiştii au dublat preţul alimentelor, iar cei care n-au făcut-o o vor face săptămâna aceasta.

 

Pesediştii ne-au pus doi lei la salariu, pieţarii au pus tot doi lei la legătura de spanac sau kilogramul de fasole. Un leu ici, un leu colo şi gata bugetul pe o lună, bugetul nostru pe o lună, că al lor rezistă precum taftul în mijlocul tornadelor… 100 -200  de milioane de lei vechi pe lună… parcă nici nu simţi alizeul.

Cum în marketuri nu am scăpat de cozi, deşi capitalismul ne-a sufocat cu oferta de afaceri de acest tip, am avut neşansa să aflu de la o madamă extrem de irascibilă că premierul Grindeanu i-a schimbat stilul de viaţă… a transformat-o într-o zână supraponderală…. a pus pe ea 7 kile în două  luni.

Doamna nu arăta deloc rău, dar ştiţi cum se spune… nu contează cum te văd alţii, ci cum ştiai tu că arătai cu două luni în urmă.

Și aşa ajungem la subiect. În ultimul timp, mai toţi analiştii au descoperit apa caldă, abundă studiile cu privire la cauzele obezităţii apărută, aparent, peste noapte, în România. Toţi au ajuns la concluzia că educaţia reprezintă factorul X, adică lipsa de informare. Mai pe scurt, cei fără carte mănâncă prost pentru că nu înţeleg etichetele de pe produsele alimentare.

O altă „dudă”, pardon… analistă, explica pe un post naţional de televiziune cam acelaşi lucru, dar în alţi termeni. Fenomenul apariţiei obezităţii în România este destul de simplu, dar trebuie să mai ai şi creier ca să-l înţelegi: sărăcia este factorul care declanşează obezitatea, nu lipsa educaţiei. O categorie socială aflată sub limita sărăciei nu-şi va permite niciodată să mânânce sănătos, pentru că nu are venitul necesar.

Un sărac cu 800 de lei pe lună nu-şi permite să cumpere grăunţe bio pentru el şi familia din dotare, pentru că suma ar acoperi hrana pe două zile… În rest, ar fi obligaţi să se ducă cu toţii la păscut, dacă au unde. Săracii consumă mai multă pâine, mai multe paste şi mai puţine legume. Nu carnea a transformat România înt-o ţară plină de dolofani, ci preţul extraordinar de mare al legumelor.

Și, totuşi, te întrebi: dacă obezitatea ţine de educaţie, de ce majoritatea aleşilor noştri se rostogolesc în costumele Armani de îţi e şi milă de firma-mamă când îi priveşti? Ce-i mână pe ei în frigider de au depăşit atât de mult standardele impuse de clasa socială? Analiştii au uitat să analizeze şi acest fenomen, cum au evitat să analizeze şi motivele sinuciderilor din aceeaşi clasă socială. Şi din nou îţi pui întrebări capcană… De ce se sinucid milionarii în euro?

Se tot vorbeşte la fel de des despre frunzele minune care vindecă în trei şedinţe cancerul, despre tot felul de uleiuri vegetale care au acelaşi efect dacă sunt ambalate şi vândute în magazine de fiţe care le comercializează pe sume astronomice. Băieţii sau fetiţele au dreptate… prostia se plăteşte, chiar dacă nu tratează cancerul.

În definitiv, e alegerea fiecăruia, dar dacă tot te apuci să analizezi modul de viaţă al unei societăţi, parcă ar fi deontologic să pleci de la nişte date reale, de la realităţile oferite de statisticile efectuate de instituţiile statului în cauză.

Să mergi la sursă.

Nu ştiu dacă Grindeanu a reuşit să strice siluetele româncelor, dar cu siguranţă depresia şi stresul pot fi considerate cauza reală. Indiferent de zona geografică în care trăiesc, indivizii se îngraşă din două motive: atunci când sunt fericiţi sau atunci când sunt în depresie. Prima variantă e de preferat, chiar dacă se răzbună cântarul pe tine de fiecare dată când îl intrebi dacă ai mai pus sau ai mai dat jos.

Dana NEDESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *