Sorin Grindeanu: Crizele din cauza lipsei vaccinurilor sunt inadmisibile

Este inadmisibil ca în România să apară an de an probleme din cauza lipsei vaccinării. Este inadmisibil ca în România să existe anual probleme legate de lipsa vaccinurilor, a declarat Premierul Sorin Grindeanu în cadrul unei dezbateri pe tema imunizării.

„Adevărul este că înainte de a gândi campanii de informare sau obligativităţi în legătură cu vaccinarea trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există şi sunt disponibile pe piaţă, pentru că altfel riscăm să ajungem într-o situaţie ridicolă, în care impunem sancţiuni, dar nu avem stocur.

Este o situaţie care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil ca în România să existe an de an crize multiple din cauza lipsei repetate a vaccinurilor. Este de asemenea inadmisibil, pentru că această situaţie a adus suferinţă acelor familii ai căror copii au murit de rujeolă.

Am ajuns să raportăm situaţii în care pe anumite tipuri de vaccinuri doar unul din doi copii mai este imunizat. Viaţa unui om, a unui copil nu trebuie să depindă de soartă sau de o ladă frigorică în care să i se aducă vaccinul necesar de peste hotare”, a afirmat premierul României, citat de News.ro.

 

Ne văităm că nu avem cu ce vaccina, dar ţinem Institutul Cantacuzino închis

 

La sfârşitul anului 2013 Institutul Cantacuzino încetează să mai producă orice vaccin, pe motiv că apartura medicală şi condiţiile sunt precare, asta în ciuda faptului că din 2005 s-au investit zeci de milioane de eruro în reabilitarea şi modernizarea institutului.

După închiderea Institutului Cantacuzino cei care au câştigat au fost importatorii de vaccinuri. Astfel, un vaccin produs la Cantacuzino care costa aproximativ 2 lei, a început să fie cumpărat de statul Român cu peste 40 lei, lucru ce a dus şi la criza vaccinării.

La un calcul simplu, banii care au fost daţi pentru achiziţionarea diferitelor fiole de vaccin, dacă erau direcţionaţi  direct spre Cantacuzino, am fii ridicat încă un institut.

În noiembrie 2016, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a inantat un proiect de redeschiderea a Institutului Cantacuzino, dar nu s-a schimbat nimic.

La începutul lunii aprilie 2017, actualul ministru al Sănătăţii Florian Bodog, ministrul Sănătăţii a declarat că urmează o colaborare între reprezentanţii Institutului Pasteur şi cei de la Cantacuzino pentru o relansare a institutului de la noi din ţară, dar până la finalizarea „discuţiilor”, institutul tot nu produce vaccinuri.

A.S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *