Raportul FreeEx: Mass-media din România încă este folosită pentru propagandă, dezinformare şi intoxicarea

Pe 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, ActiveWatch a lansat „Raportul FreeEx – Libertatea Presei în România 2016-2017”. Ca în fiecare an, raportul publicat de ActiveWatch, face o analiză amănunţită a principalelor evenimente şi impactul acestora asupra libertății de exprimare.

Conform raportului, 2016 a fost unul electoral, lucru ce a dus ca „presa să fie folosită ca instrument de propagandă, intoxicarea agendei publice, dezinformare, amenintari, discursuri contondente şi omisiuni grave ale Consiliului Naţional al Audiovizualului”.
Printre principalele evenimente cu impact asupra libertăţăii de exprimare, în  raportul FreeEx menţionează:

  • Alegerile locale şi parlamentare din 2016, precum şi masivele proteste din ianuarie- februarie 2017 au oferit prilejul unor dezinformări şi manipulări de amploare.
  • Mass-media au contribuit semnificativ la radicalizarea discursului public. Jurnaliştii au continuat să se „linşeze” între ei.
  • Abaterile etice şi profesionale grave ale televiziunilor de ştiri ce au dus la reacţii din partea publicului şi a societăţii civile.
  • Ministerul de Interne a alcătuit liste cu jurnalişti şi politicieni pe care îi acuză de incitare publică.
  • Structurile statului au încercat blocarea sau îngreunarea accesul la informaţii privind unele documente legate de doctoratele şi gradele obţinute de militari, politicieni şi demnitari.
  • Jurnaliştii au fost agresaţi, amenintaţi şi insultaţi de politicieni, persoane publice, reprezentanţi ai autorităţilor, oameni ai legii, protestatari, preoţi etc.
  • CNA nu a putut lua decizii în speţe sensibile din cauza lipsei de cvorum, astfel încât încălcări grave ale legii au rămas nesancţionate.
  • Meseria de jurnalist este în continuare folosită abuziv de unele persoane pentru a intimida, şantaja sau pentru a face trafic de influenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *