Comisia Juridică s-a sucit în privinţa dării de mită şi a traficului de influenţă

Comisia juridică a Senatului a respins astăzi graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese. Cinci senatori de la PSD şi ALDE au votat în favoarea graţierii acestor fapte.

În favoarea graţierii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese au votat Şerban Nicolae, Liviu Brăiloiu, Marian Pavel (PSD), Ionuţ Sibinesc (ALDE) şi Csaszar Kalroly Zsolt (UDMR). Robert Cazanciuc şi Adrian Diaconu nu au votat, la fel ca PNL şi USR.

Deşi nu face parte din Comisia Juridică a Senatului, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a fost cel mai mare susţinător al graţierii abuz în serviciu. Acesta a declarat că: ”Abuzul în serviciu, a devenit un instrument de control al instituţiilor politice . Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu, în timp ce în toate statele membre ale Uniunii Europene nu găsim 50 de dosare”.

Miercuri, Comisia Juridică a votat ca cei condamnaţi pentru dare şi luarea de mita, dar şi pentru trafic de influenţă să intre în categoria persoanelor graţiate.

Acest lucru a dus la atacuri dure din partea unor lideri politici, dar şi a mass-mediei şi a reprezentanţilor societăţii civile. Printre cei care s-au arătat împotriva acestui amendament s-au nimit premierul Grindeanu, dar şi liderul PSD Liviu Dragnea, care a declarat că nu va susţine un astfel de proiect.

Astăzi, joi, 4 mai, la cererea membrilor PNL şi USR votul a fost reluat în Comisie şi amendamentul a fost respins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *