De la Tribunal… la Bal…

Ce face o instanţă judecătorească dintr-un preşedinte de ţară? Îl obligă la gesturi reprobabile dar neregretabile… dacă mai vrea un mandat la Cotroceni.

Liberalul Klaus Iohannis, prinţesa noastră de la Cotroceni, l-a reevaluat pe primarul nostru; a uitat de condamnările acestuia, de imaginea partidului şi a decis să reînnoade relaţia cu fostul său coleg de partid printr-o invitaţie la balul de Ziua Europei… vin alegerile şi are nevoie de “priza” acestuia la electoratul râmnicean.

Ce-i drept, nici preşedintele Iohannis nu prea mai e ce-a fost; după decizia instanţei de judecată care l-a acuzat de furtul caselor din Sibiu… nu mai poate ridica pretenţii asupra pedigriului celorlalti cetăţeni din politică.

A pierdut o casa, două… a pierdut premierul, a pierdut  şi guvernul lui, dar nu e cazul să-şi  piardă şi… ţara. Ar fi mult prea trist.

Pentru obţinerea unui nou mandat, presedintele are nevoie de ajutor, foarte mult ajutor, ţinând cont că mandatul actual are ca fundaţie ura românilor faţă de Victor Ponta. Fostul lider PSD a fost un rău necesar, dar doar pentru liberali… şi pentru camarila lui Dragnea care a primit partidul la cheie.

Ar fi interesant de văzut în ce termeni se va derula întâlnirea dintre cei doi, cum îşi va justifica preşedintele României războiul cu PSD din cauza Ordonanţei 13, ordonanţa corupţilor, care i-ar oferi lui Mircia Gutău un cazier curat lacrimă.

Celebra ordonanţă se zbate între agonie şi extaz, între reducerea cu trei ani a pedepselor, graţierea mai multor vinovaţi şi legitimarea pe funcţii în stat a celor care au decizii cu suspendare a pedepsei.

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi (PSD şi UDMR), raportul de admitere al legii graţierii. Persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu sau conflict de interese sunt exceptate de la a fi graţiate. Cei doi lideri s-au declarat total nemulţumiţi de faptul că senatorii nu au inclus în gratiere şi pedepsele cu suspendare. Au uitat de principalul beneficiar al acestei modificări legislative.

Din fericire pentru preşedintele ales, busuiocul a fost dres de Liviu Dragnea, de oamenii săi din Parlament, respectiv de Calin Popescu Tăriceanu.

„Comisia juridică de la Senat cred că a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, declara, luni dimineață, Liviu Dragnea.

Preşedintele Senatului (CPT) a precizat că va  cere în plen “retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”.

O primă diferență majoră între forma inițială a proiectului și forma ieșită din Comisia juridică: în varianta Comisiei, ar ieși din închisori mai puțini condamnați. 453 mai precis, față de 1.190 de deținuți în forma Iordache, care i-ar permite lui Liviu Dragnea să ocupe postul de premier.

  • Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *