După 11 ani de blocaje, Florian Marin, obligat să rezolve situaţia de la Ocne

Prefecţii trec, sinistraţii de la Ocne sunt tot fără acte de proprietate asupra bunurilor deţinute, unele pierdute în saramura de la Ocne. Ministerul Economiei, un minister care-şi schimbă conducerea de şase ori pe an refuză să soluţioneze problema sinistraţilor deşi au trecut aproape 11 ani de la mare strămutare. Săptămâna trecută, noul prefect Marin Florian a avut o întâlnire cu noii reprezentanţi ai Ministerului Economiei, reprezentanţii firmei Conversmin şi  autorităţi locale din Ocne. Ministerul nu a spus prea multe, nici nu avea ce să spună, situaţia a fost prezentată de reprezentantul Conversmin care a explicat că procedurile au fost blocate de Ministerul Economiei. Şi aşa pisica moarta în saramura de la Ocne a ajuns, din nou, în braţele reprezentatului din minister care a promis ca va incerca să gasească o soluţie. Dacă va găsi dosarul în arhiva instituţiei.

 

Strămutaţii de la Ocnele Mari au ajuns şi pe agenda noului prefect Florian Marin. Băieţii din Ministerul Economiei l-au pus intr-o situaţie ingrată săptămâna trecută, să dea nişte raspunsuri care zăceau în sertarele lor, nu ale Prefecturii Vâlcea. Marin a  declarat în cadrul conferinţei de presă că nu prea are ce să comunice deoarece situaţia de la Ocne va face obiectul unei dezbateri la Ministerul Economiei şi nu numai, rezultatul urmând a fi comunicat după luarea unei decizii.

După aproximativ 11 ani de la marea strămutare a sinistraţilor de la Ocnele Mari în zona Căzăneşti, oamenii trăiesc tot fără canalizare, apă curentă… şi acte de proprietate asupra proprietăţilor. Sinistraţii sunt ne­mulţumiţi de faptul că Ministerul le-a promis, încă din  vara anului 2014, că va rezolva problema până cel târziu în toamna aceluiaşi an, dar minunea nu s-a întâmplat. Sinistraţii nu au nici până în prezent acte de proprietate asupra caselor şi terenurilor, deci  nu-şi pot vinde, dona sau închiria proprietăţile şi nu pot face contracte pentru serviciile de utilităţi.

Ministerul Economiei, un minister care doarme de un deceniu şi mai bine, ştie dar nu face nimic; speciliştii nu au soluţii deşi totul s-ar rezolva rapid dacă lenea şi incompetenţa celor din minister nu ar depăşi limitele impuse de fişa postului.

Conducerea firmei Conversim susţine că toată nebunia putea fi rezolvată prin două Hotărâri de Guvern care să reglementeze trecerea terenurilor şi a utilităţilor aferente construcţiilor din domeniul privat al statului şi administarea Ministerului Economiei  în domeniul public al municipiului Rm. Vâlcea şi în administrarea Consiliului Local Rm. Vâlcea. Două HG, atât îi desparte pe sinistraţi de ci­vilizaţie.

Anul trecut,  fostul  prefect Radu Renga  a avut în data de 26.10.2016 o întâlnire de lucru cu Mihai Sorin Găman, directorul Direcției Generale Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei și Relațiile cu Mediul de Afaceri. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea a transmis printr-un mail tema acestei discuții, adică problemele apărute de-a lungul anilor între sinistraţii din  Ocnele Mari şi Ministerul Economiei prin firma SC Conversmin SA București.

“Urgentarea schimburilor de proprie­tăți între cetățenii strămutați din orașul Ocnele Mari pe amplasamentul Căză­nești, din Râmnicu Vâlcea și Minister; Transferul sistemului de utilități publice (apă, canal) de la Ministerul Economiei către Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea; Plata drepturilor băneşti, reprezentând lipsa de folosinţă a terenurilor afectate de procesele de scufundare și expulzare saramură din câmpurile I și II de sonde din oraşul Ocnele Mari; Situaţia juridică a locuinţelor rămase pe amplasamentele din oraşul Ocnele Mari, aflate sub cota de inundare a bazinului de retenţie construit în anii anteriori; Refacerea obiectivelor de in­frastructură din oraşul Ocnele Mari, afectate de procesele de expulzare a saramurii din câmpurile I și II de sonde”.

Societatea Conversmin a notificat Ministerul încă din 2011 că întârzierea transferului de proprietate a utilităţilor şi întârzierea încheierii contractelor de schimb de proprietate generată de lipsa unui mandat din partea statului reprezentat de autoritatea competentă în acest caz conduce la…” * imposibilitatea exercitării drepturilor de proprietate de către proprietarii strămutaţi, fapt care generează mari nemulţumiri cetăţenilor care doresc să îşi aducă îmbunătăţiri imobilului în care locuiesc; * obligarea proprietarilor stră­mutaţi la plata, în continuare, a impozitelor pentru proprietăţile afectate (multe din acestea fiind prăbuşite în cavernele din Câmpul I sau  II), fapt care a generat alte nemulţumiri şi petiţii din partea acestora; * imposibilitatea ca proprietarii strămutaţi să încheie contracte individuale pentru furnizarea apei potabile şi epurarea apei menajere în cartierul Căzăneşti, fapt care generează o situaţie complet anormală pentru plata utilităţilor; * funcţionarea defectuoasă şi, implicit, de­gra­darea instalaţiilor nou executate (cu fonduri de la bugetul de stat) pentru furnizarea apei potabile şi epurarea apei menajere, datorată lipsei unui administrator, operator specializat.”

Dana Nedescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *