Prima opțiune pentru proaspătul absolvent de liceu este șomajul

Pe 26 mai se încheie, oficial, anul școlar pentru învățământul liceal, iar începând cu 27 mai și până pe 25 iulie, absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţa Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă.

”Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, se arată într-un comunicat emis de AJOFM Vâlcea.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei.

Un plus ar fi faptul că angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată, absolvenții  promoției 2017 ai unor instituții de învățământ vor primii 900 lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent, începând cu data încadrării în muncă a absolventului.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc 900 lei lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioada de 18 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *