Românii mor de cancer pe capete …50 000 de decese pe an

Conform unei statistici efectuate de Ministerul Sănătăţii, numărul bolnavilor de cancer a explodat alarmant  în ultima perioadă de timp, suntem populaţia cea mai efectată de pe glob cu un numar de 80.000 de noi cazuri…  pe an.

Statisticile confirmă faptul că anual peste 50.000 de persoane mor din cauza cancerului, cele mai multe decese sunt provocate de cancerul de sân, de colon şi de plămâni.

Conform datelor, în ţara noastră sunt înregistraţi  aproximativ 550 000 bolnavi de cancer, dintre care 100 000 sunt dependenţi de tratament permanent.

În judeţul Vâlcea sunt înregistrate un număr de 5066 de cazuri, în creştere faţă de anul trecut şi aproape dublu faţă de acum 10-15 ani.

Guvernanţi şi-au făcut un prost obicei din a da vina pe bolnavi, pe lipsa de educaţie sanitară care i-ar putea salva dacă s-ar prezenta la medic în faza incipientă a bolii.

În fapt vorbim despre o culpă comună,  dacă luăm la analizat dotarea spitalelor cu aparatura necesară descoperii acestor tumori. În unele judeţe din ţară aparatura este inexistentă, astfel bolnavii sunt obligaţi să se deplaseze in centrele universitare din ţară pentru efectuarea investigatiilor. Şi totul costă, daca nu vrei să stai trei luni la “coadă” pentru programare.

Chirurgul Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea,  susţine că apariţia cancerului nu are nicio legătură cu condiţiile precare de trai, cu excepţia  TBC care se declanşează din cauza  sărăciei, maladie care ne situează pe primul loc în lume.

În realitate nimeni nu ştie ce anume provoacă anumite tipuri de cancer, dr. Ponoran susţine că  deocamdată specialiştii au reuşit să descopere doar mecanismele care declanşează cancerul de sân, de col uterin şi de plămân, maladii tratabile dacă sunt descoperite în faza de început.

Într-o situaţie de criză majoră, actualul guvern a anunţat  la începutul lunii aprilie că a scăzut preţul medicamentelor cu 35 la sută, conform  promisiunilor din  campania electorală. Măsura a avut un efect ucigaş asupra pacienţilor, producătorii de medicamente au anunţat că-şi vor scoate de pe piaţa noastră medicamentele pentru cancer pentru că nu-şi permit să le vândă sub preţul de producţie. În prezent, bolnavii de cancer îşi cumpără medicamentele de pe unde apucă şi dacă au cu ce, costurile sunt exorbitante în anumite tipuri de cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *