Gospodariile sinistraţilor de la Alunu, reevaluate de Ministerul Economiei pentru stabilirea pagubelor

Alunecările de teren de la Alunu dau bătăi de cap Ministerului Economiei, vor nu vor angajaţii vor fi obligaţi să facă reevaluarea gospodăriilor din zona afectată. Se pare că ultima evaluare a fost făcută în 2004, la prima alunecare, moment în care Ministerul a evaluat toate gospodăriile din zonă în perspectiva unei strămutări colective.

Cele cinci familii afectate în prezent au fost prinse în raportul Ministerului, oamenii au refuzat să-şi părăsească casele până la apariţia inevitabilui: alunecarea de teren de săptămâna trecută.

Ca şi în cazul prăbuşirii cavernelor de la Ocnele Mari, cetăţenii afectaţi au refuzat să plece chiar dacă prăbuşirea era inevitabilă.

Prima strămutare de la Ocne a fost făcută după prăbuşirea câtorva case în caverna de sare, din acel moment toţi proprietarii din zonă au acceptat rapid strămutarea în cartierul din Căzăneşti sau în alte zone din comună ferite de pericol.

În prezent situaţia de la Ocne a devenit din nou alarmantă, aproximativ 600 de persoane riscă evacuarea din cauza alunecărilor de teren. O situaţie care  redeschide şirul negocierilor cu Ministerul Economiei.

La Alunu, aparent, situaţia este  mai simplă din cauza numărului mic de sinistraţi, doar cinci familii.

Experţii ministerului vor măsura, evalua şi fotografia fiecare bucată de tencuială pentru stabilirea prejudiciului şi acordarea despăgubirilor.Un prim raport a fost făcut deja de angajaţii Prefecturii Vâlcea.

Măsura va fi luată pentru binele “tuturor”:  pentru evitarea unor pretenţii prea mari din partea sinistraţilor sau pentru un calcul corect al pagubelor.

Astfel, cine şi-a pus o cărămidă în plus de la prima evaluare va beneficia de majorarea cuantumului, la fel şi în cazul anexelor.

Situaţia va deveni complicată în momentul stabilirii vinovatului, dacă ancheta va demonstra faptul că Miniera a acţionat defectuos banii vor fi daţi de către CET Govora, actualul proprietar al minei aflat în prezent  în insolvenţă.

Pentru sinistraţi, un raport care să confirme că  alunecarea a fost provocată de ploile torenţiale ar fi varianta cea mai favorabilă, despăgubirele ar urma să fie plătite de Guvern din fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă.

D.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *