FMI: Legea salarizarii unitare „o piatră legată de gâtul” României

Fondului Monetar Internaţional (FMI) avertizează România că noua Lege a salarizării unitare va genera costuri mult prea mari, iar PIB-ul României va avea de suferit

Noua Lege a salarizării unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut (PIB), ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6%, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

„Impactul fiscal estimat al acestei legi este semnificativ. În vreme ce anumite majorări ale salariilor în sectorul public sunt justificate, legea va creşte anvelopa salarială semnificativ peste nivelul economiilor emergente. În prezent, anvelopa salarială în România este sub nivelul mediu din economiile emergente (7,5% din PIB fata de 9% din PIB)”, se arată într-un document publicat de FMI, citat de Hotnews.ro.

Printre recomandările FMI pe acest subiect se numără implementarea graduală a legii în concordanţă cu spatiul fiscal, o structură simplificată a grilelor de salarizare şi folosirea salariilor din mediul privat drept etalon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *