Legea Neaţă…în ceaţă

Legea pensionării anticipate cu 2 ani, pentru persoanele afectate de poluarea de la combinatul Oltchim, mai stă… o tură. Iniţiatorii au calculat greşit “axa poluării”mediului, deci şi a cetăţenilor afectaţi. În lege se prevede că distanţa de 8 km se va calcula începând cu punctul zero al Râmnicului. Reamintim că punctul zero al Râmnicului a fost stabilit pe terasa din centrul oraşului, în scuarul aflat în prezent în construcţie. Dacă legea susţinută de deputatul Eugen Neaţă se va aplica în formularea actuală, locuitorii din zona Stolniceni şi din imediata vecinătate a combinatului, cei mai afectaţi de poluarea de la combinat,  nu vor face obiectul legii cu pricina, pentru că se află cu 2 km şi ceva  în afara perimetrului stabilit de lege.

Potrivit alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

„persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4)”

Pentru aplicarea legii, la modul real,  deputaţii trebuie să schimbe fie distanţa propusă la cel puţin 12 km, fie să pornească cu măsurătorile de la combinat spre punctul zero al Râmnicului. Aceeaşi lege va trebui să stabileasca foarte clar  localităţile  care indeplinesc condiţiile. Acest material poate fi folosit de deputatul Eugen Neaţă pentru modificarea modificărilor aduse la Legea nr.263/2010…sau pentru completarea datelor.

 

D.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *