O zi fără tutun

De Ziua Mondială fără Tutun, care are loc în fiecare an pe 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) adresează un apel țărilor din întreaga lume să prioritizeze politicile de control al tutunului și să combată epidemia de tutun pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Utilizarea tutunului afectează în mod disproporţionat unele dintre cele mai vulnerabile populații din lume. Mai mult de 80% din fumătorii din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii, situație în care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la îngrijiri medicale. Consumul de tutun creează, de asemenea, povara economică, cu o „factură” inimaginabilă de 1 trilion de dolari pe an în ceea ce privește costurile de îngrijire a sănătății și scăderea productivității.

În 2010 se înregistrau în România 42.800 decese premature atribuite tutunului. Tratarea bolilor asociate fumatului a reprezentat în 2012 peste 1,2 miliarde lei — circa 5,7% din cheltuielile de sănătate, fonduri sustrase astfel retehnologizării sistemului de sănătate și cercetării medicale — aspecte notabile ale dezvoltării României.

În ciuda reducerii cu 3 puncte procentuale după 2006, consumul de tutun se menține încă relativ ridicat în 2017, cu o prevalență de 28% a fumatului de ţigări, trabucuri, narghilea şi pipă în rândul celor cu vârsta de peste 15 ani, România situîndu-se pe locul 9 în Uniunea Europeană, alături de Cipru, Austria, Slovenia şi Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *