PSD amână creșterile salariale promise angajaților din învățământ și sănătate

Miercuri, 7 iunie 2017, în cadrul dezbaterilor din Plenul Camerei Deputaților s-a votat PL-x 209/2017 Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Din păcate, forma finală a Legii cuprinde o serie de prevederi care o să creeze haos în rândul personalului plătit din fonduri publice. Mai mult decât atât, în urma modificărilor aduse marți în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, majorarea salariilor angajaților din educație și sănătate a fost amânată, contrar prevederilor programului de guvernare, a promisiunilor repetate venite din partea conducerii PSD și a angajamentelor asumate.

Una din cele mai mari hibe a Legii votate în Parlament se referă la stabilirea salariilor din administrația publică locală de către consiliile locale și județene, prevedere ce va conduce la o discriminare majoră în rândul angajaților din primării și consilii județene. Astfel, angajați cu funcții similare din cadrul primăriilor sau din cadrul consiliilor județene vor avea salarii diferite de la o unitate administrativ teritorială la alta. Reamintim opiniei publice că președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, în urma consultărilor cu sindicatele reprezentative, a depus un amendament prin care propunea o grilă de salarizare pentru personalul din administrațiile publice locale, însă mașina de vot a deputaților PSD din Comisia de Muncă l-a respins.

O altă prevedere ce va crea nemulțumire în rândul angajaților din sistemul de stat se referă la amânarea creșterilor salariale promise personalului din învățământ și sănătate. Această prevedere prin care se amână termenele privind majorările din cele două domenii, contrar tuturor angajamentelor publice asumate de conducerea PSD, reprezintă de fapt un basm servit de cei de la PSD angajaților din  sănătate și educație. De asemenea, această amânare din fașă a creșterilor salariale promise deschide calea unor noi amânări ale termenelor, așa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri din istoria post-decembristă. Parlamentarul liberal Cristian Buican consideră că atâta timp cât toată lumea clamează faptul că sănătatea și educația sunt domenii prioritare în România, era normal ca acestea să beneficieze de o atenție specială și nu de o nouă amânare, așa cum au decis reprezentanții PSD. În acest sens, deputatul Cristian Buican a depus un amendament prin care propunea majorarea cu 1,00 a tuturor coeficienților prevăzuți la angajații din sănătate și educație, fiind normală stabilirea unei salarizări atractive, care să stopeze fenomenul migrației forței de muncă din sănătate și care să atragă spre învățământ persoane bine pregătite, dedicate meseriei de dascăl.

”Aplicarea Legii salarizării propusă și votată de PSD începe cu stângul, cu o amânare. Orice comentariu este de prisos atunci când vezi că indiferent de argumente, deputații PSD votează împotriva oricărei propuneri de îmbunătățire a acestui act normativ. După ce că cei de la PSD își bat joc de angajații din primării și consilii județene, acum observ că și celor de la sănătate și învățământ le vând povești de adormit copii. Dacă mai adaug și faptul că deputații PSD au tăiat indemnizațiile primarilor și viceprimarilor localităților mici, tabloul disprețului PSD față de personalul bugetar este complet. Personal, am avut o serie de amendamente de îmbunătățire a Legii, însă cei de la PSD au fost imuni la argumentele raționale, preferând să urmeze ordinele de partid” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *