Sindicaliştii din Educaţie, Gutău şi criza de elevi

O nouă dezbatere pe tema desfiinţării Liceului Tehnologic Oltchim. Actorii principali ai momentului: primarul Mircia Gutău, sindicaliştii din Educaţie şi inspectorul şef al ISJ Vâlcea, Andra Bică.

Întâlnirea de ieri a fost convocată, cerută prefectului Florian Marin de liderii de sindicat Lucian Marinescu şi Tiberiu Pană.

Şedinţa ar fi decurs normal dacă documentele ar fi fost prezentate de profesorul Lucian Marinescu, preşedintele FSLI,  nu de colegul său TP, care a reuşit prin infatuarea-i caracteristică să-şi pună în cap toată sala, prefectul a fiind cap de listă.

Încă de la primul gong, sindicalistul a vrut să spargă gura târgului şi a lansat ironii cu ghiotura în toate direcţiile. O atitudine taxată de prefect pe toată durata şedinţei.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a atras atenţia că nu e obligat să-i suporte ironiile, mai mult de atât, i-a cerut ca pe viitor să-şi schimbe comportamentul în relaţia cu Prefectura altfel riscă să primească ceea ce oferă: miştocăreală ieftină.

Excesul de tupeu al profesorului Pană s-a datorat laşităţii manifestate săptămâna trecută când s-a dat lovit la şedinţa de Consiliu Local, în condiţiile în care promisese că-l va sparge pe Gutău. Ghiciţi ce? Gutău a rămas întreg, profesorii participând în număr foarte mic la Primărie, iar la şedinţa de la Prefectură a fost pus rapid la punct.

Cum spuneam, sindicalistul a înregistrat un eşec previzibil; edilul a declarat că Liceul Tehnologic Oltchim va fi dat la schimb Universităţii Piteşti cu sau fără voia sindicatului.

Într-un tur rapid de evaluare, Mircia Gutău i-a acuzat pe profesori că şi-au înregistrat mai mulţi elevi la seral pentru a-şi completa veniturile. O acuzaţie destul de gravă.

Revenind la ideea revitalizării învăţământului vâlcean, toată suflarea prezentă a recunoscut că Vâlcea are foarte multe licee şi foarte puţini elevi. După evaluarea făcută de Inspectoratul Şcolar Vâlcea, două ar trebui desfiinţate deoarece numărul de elevi nu justifică menţinerea pe piaţă.

În condiţiile date, primarul nu poate fi condamnat foarte tare pentru decizia luată ci doar pentru  modul în care acţionează. Tot din datele ISJ Vâlcea, reiese faptul că doar două licee funcţionează cu o capacitate de sută la sută (Pedagogicul şi Liceul de Artă), restul abia dacă înregistrează un 50-60%.  Reorganizarea reţelei şcolare se va face în luna decembrie a acestui an, iar profesorii nu au niciun cuvânt de spus în acest sens.

Lumea se schimbă cu sau fără voia lor.

Revenind la proiectul măreţ de transformare a Râmnicului într-un oraş universitar, te umflă râsul.

Râmnicul este un oraş în care două unităţi de invăţământ superior şi-au semnat decesul cu acte-n regulă, şi nici primarul, nici sindicatele nu pot obliga tineretul studios din oraş sau din afara lui să urmeze cursurile unei facultăţi fără renume.

Lumea a evoluat şi majoritatea tinerilor preferă o specilaizare în Anglia, America sau Italia. Nu la Râmnicu Vâlcea. Este foarte trist…dar şi foarte adevărat.

Să nu uitam că facultăţile din Râmnic au funcţionat cu cadre didactice fără pregătire de specialitate, cu aşa-zişii asistenţi, care de cele mai multe ori erau depăşiţi de studenţi ca nivel de pregătire sau de inteligenţă.

Să nu uităm nici prestaţia deplorabilă a anumitor cadre didactice din liceele râmnicene care au înregistrat rezultate extrem de slabe la examenele de titularizare şi nu numai.

Nu poţi să scoţi elevi de 10, când tu eşti un profesor de 3 sau de 4. Nu este posibil așa ceva. Elevii sunt așa-zisa ”oglindă a profesorului”, dar da…aceste vorbe din popor se aplică doar atunci când sunt înregistrate rezultate bune.

Toată „profesorimea” se declară jignită de rezultatele de la BAC  şi de lipsa de educaţie a tineretului din ziua de azi, dar niciunul nu-şi asumă dezastrul… faptul că aceşti needucaţi sunt PRODUSUL  lor.

În final mă simt obligată să-i dau un răspuns profesorului  Pană, care a cerut „fomiştilor” din presă să nu-l mai pupe-n dos pe primar. Nu sunt unul dintre „lăutarii” primarului, dar îl sfătuiesc pe sindicalistul de la Liceul Oltchim să-şi cumpere o oglindă şi să-şi puncteze toate lipsurile; laşitatea este o formă oribilă de subordonare, mai ales când ţi-ai asumat rolul de lider, fie el şi unul de sindicat.

2 comentarii la „Sindicaliştii din Educaţie, Gutău şi criza de elevi

 • 20 iunie 2017 la 6:39
  Permalink

  Sunt citeva lucruri care trebuiesc clarificate si anume:
  – cind si cine a aprobat trecerea UM Vladesti catre Universitatea Pitesti?
  – cine a urmarit implementarea programului propus de Universitate?
  – de ce este atit de vehement actualul primar pentru acest schimb de cladiri si de ce nu se ia unitatea militara de la Universitatea Pitesti deoarece nu s-au realizat cele promise?
  – cum poate un primar sa stabileasca necesitatea unei reforme a sistemului de invatamant din municipiu , inaintea ministerului de resort?
  – ce interese exista si cine este sforarul in spatele acestei afaceri?
  Daca Institutiile statului sunt interesate pot deslusi itele unei afaceri puturoase care acum este scoasa la iveala chiar de initiatorul ei. Dar se pare ca , in conjunctura actuala , cloaca care a pus stapinire pe Romania va crea in continuare multe nemernicii.
  Sa nu ne asteptam la ceva bun nici din partea mafiei galben portocalii daca va guverna tara imediat dupa asanarea mocirlei PSD-iste , pentru ca nici alde organ nu sunt buni de nimic.

  Răspunde
 • 20 iunie 2017 la 15:16
  Permalink

  „Toată „profesorimea” se declară jignită de rezultatele de la BAC şi de lipsa de educaţie a tineretului din ziua de azi, dar niciunul nu-şi asumă dezastrul… faptul că aceşti needucaţi sunt PRODUSUL lor.” De ce unii se uita doar in ograda vecinului si in a lor deloc? Numai profesorii sunt de vina? Parintii si chiar societatea care a promovat cocalari si nonvalori nu au nicio vina?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *