România, ţara cu N…premieri

Aproape în orice manual de politologie apare o definiţie care pe scurt s-ar traduce aşa: stabilitatea socio-economică a unei ţări este dată de stabilitatea politică.

Conform Eurostat,  deşi România ocupă primul loc la creşterea economică suntem pe ultimele locuri la venitul pe cap de locuitori şi la instabilitatea politică. La ultimul capitol doar Albania ne întrece, în condiţiile în care această ţară nu este membră UE.

În 27 de ani de democraţie România a avut cei mai mulţi premieri din Uniunea Europeană. Toate ţările foste comuniste s-au descurcat mai bine care noi, până şi Bulgaria.

Din 1989 şi până în acest moment, România a avut un număr de 20 miniştrii şi 22 de cabinete. Mai mult, în România au existat şapte prim-minisştrii interimari.

Bulgaria, de la câştigarea independenţei democratice se află pe locul doi ca număr de prim-miniştrii, dar  şi această ţară a cunoscut în ultima perioadă o stabilitate politică. Bulgaria a avut un număr de 17 cabinete conduse de 15 premieri.

Polonia, considerat „copilul minune” al Uniunii Europene, a reuşit să se descurce cu doar 16 premieri, în ultimii 27 de ani.

Lituania şi Letonia au avut câte 13 premieri, Croaţia şi Estonia – 12, Rebublica Cehă -11, Slovenia, Slovacia şi Ungaria – 10 cabinete (7-8 prim-miniştrii).

Dacă este să ne uităm la veniturile pe cap de locuitori şi ca nivel de trai, cu una sau două excepţii, lista se poate întoarce invers şi aflăm că picăm pe penultimul loc.

România a avut 20 de prim-miniştrii, adică, la un calcul fiecare premier a prins cam 1,22 ani de guvernare.

În istoria post-decembristă a ţării noastre doar guvernele Văcăroiu (1992-1996) şi Adrian Năstase (2000-2004) au reuşit să-şi ducă mandatele la capăt. Victor Ponta a fost la un pas de reuşită, după patru cabinete şi 2 interimari.

Astăzi, România mai înregistrează încă un „moment istoric”. Astăzi un partid majoritar în Parlament cere ca premierul pe care l-au susţinut să fie demis.

A.S.

Un comentariu la „România, ţara cu N…premieri

  • 3 iulie 2017 la 6:35
    Permalink

    Probabil , dupa cei care au ocupat aceasta functie , mai bine am spune , România, ţara cu NEICA NIMENI , premieri!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *