Şeful judeţului obligat de Gutău sa-i dea terenul Maternităţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Constantin Rădulescu se află la un pas de comiterea unei ilegalităţi din cauza pretenţiilor emise de primarul Mircia Gutău.

Edilul Râmnicului îl presează să-i dea terenul din curtea Maternităţii Vâlcea – 1398 mp, pentru a legaliza o afacere dubioasă făcută de cuscrul său, doctorul Marian Stoica, în 2009, înainte de prima condamnare. Cuscrul a construit un bloc care necesita realizarea unei parcări…teren luat cu japca din curtea Materintăţii în ideea că intrarea în legalitate va fi o formalitate. După aproximativ 8 ani, primarul şi-a propus să intre în legalitate, pe repede înainte, în şedinţa din 30 iunie… un plan spulberat de Consiliul Judeţean.

Mircia Gutău vrea pământ, cât mai mult pământ, mă refer la terenurile aflate în domeniul public sau privat al judeţului. Săptămâna trecută, edilul Râmnicului a trimis Consiliului Judeţean o adresă în care solicită terenul aferent Maternităţii Vâlcea, respectiv 1398 mp cu utilitatea de parcare publică. Motivul oficial….terenul se află într-o stare insalubră şi vrea să-l readucă la un nivel civilizat prin plantarea de gazon şi modenizareaunor anexe inexistente de a căror soartă nu este străin. În spatele acestui demers onorabil se află ca de obicei un interes personal şi nu numai. Edilul Râmnicului a eliberat în cel de-al doilea mandat o autorizaţie de construcţie pentru un imobil care nu respecta condiţia esenţială…parcarea. Constructorul nu era nimeni altul decât cuscrul său dr. Marian Stoica.

Îniţial cei doi au mizat pe conscursul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Ion Cîlea, care în final a refuzat să-şi pună semnătura pe actul solicitat din cauza ilegalităţii semnalate de secretarul judeţului.

Astfel, în condiţiile date, Mircia Gutău a rămas descoperit într-o afacere de familie, i-am putea spune. Cât despre aşa-zisele anexe ce necesită modernizare, acestea au ars ca prin minune tot la data în care se construia blocul. În concluzie, edilul Râmnicului nu mai are ce să modernizeze.

Ca şi în celelalte cazuri şi acesta are damf de DNA, iar Constantin Rădulescu a fost sfătuit de aliaţii politici să stea cât mai departe de edilul Râmnicului dacă nu vrea să-i calce pe urme.

Terenul de la Maternitatea a fost concesionat în 2012 pe o perioadă de 49 de ani firmei SC German Health pentru realizarea unei clinici medicale. Nemţii au renunţat la proiect, dar au plătit Consiliului Judeţean Vâlcea suma de 110 milioane lei vechi. Conform datelor oficiale, concesiunea a fost reziliată din Cartea Funciară, iar terenul se află din nou în ograda consiliului judeţean.

Mircia Gutău a cerut extrem de insistent să-l administreze fără să ţină cont de HG 867/2002 care în articolele 1 şi 2 specifică, destul de clar, condiţiile în care terenurile din domeniul public pot fi trecute în administarea consiliilor locale, iar elementul esenţial constă în faptul că trecerea se poate face doar cu acordul Ministerului Sănătăţii.

“Hotărârea nr. 867/2002 privind trecerea unor imobile din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județelor și în administrarea consiliilor județene respective.

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituția României, ale art. 8 alin. (1) și ale art. 12 alin. (1)-(3) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările ulterioare, precum și ale art. 14 alin. (4) din Legea nr. 146/1999 privind organizarea, funcționarea și finanțarea spitalelor, cu modificările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. –

Se aprobă trecerea imobilelor, compuse din construcții și terenuri aferente, în care își desfășoară activitatea unitățile sanitare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județelor și în administrarea consiliilorjudețene respective.

Art. 2. –

Darea în administrare, concesionarea, închirierea și schimbarea destinației imobilelor transmise potrivit art. 1 se pot realiza numai în condițiile legii și cu acordul Ministerului Sănătății și Familiei și al Ministerului Administrației Publice.

Art. 3. –

Unitățile sanitare care își desfășoară activitatea în imobilele transmise potrivit art. 1 sunt de interes public județean. Structura activităților acestor unități sanitare se stabilește conform prevederilor legale, cu aprobarea Ministerului Sănătății și Familiei, la propunerea direcțiilor de sănătate publică.”

Transfer pe bani, dar fără ALDE care va taxa mârlănia primarului in Consiliul Judeţean.

Trecerea terenului şi aşa-ziselor anexe inexistente în administarea Colsiliului Local se poate face cu plată, respectiv cu aportul în bani. Primarul Mircia Gutău, primul gazonist, al oraşului poate să facă un parteneriat cu Consiliul Judeţean, pe modelul parteneriatului făcut cu Florinel Constantinescu, primarul localităţii Călimăneşti, care a primit un împrumut de 7 miliarde de lei vechi, cu toate că Primăria Râmnicului împrumuta bani pentru continuarea anumitor proiecte aflate în lucru. Primăria Râmnicului vine cu banii, dar administarea bunurilor rămâne în continuare la CJ.

Pentru trecerea prin CJ a unui teren sau a unui imobil din domeniul public în domeniul privat, Constantin Rădulescu are nevoie de 2/3 voturi posibile doar cu ajutorul PNL.

Atitudinea grobiana a primarului faţă de Remus Grigorescu din şedinţa extraodinară de la începutul acestei luni a trecut la capitolul istorie voturile consilierilor ALDE, care au declarat deja că nu-şi vor da acordul şi din cauza ilegalităţii demersului.

În condiţiile date, şedinţa din 30 iunie nu va avea pe ordinea de zi acest transfer iar primarul Mircia Gutău va fi obligat să înghită eşecul până la găsirea unei soluţii legale.

“LEGE Nr. 213 din 17 noiembrie 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia

ART. 8

(1) Trecerea bunurilor din domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativteritoriale în domeniul public al acestora, potrivit art. 7 lit. e), se face, dupa caz, prin hotarâre a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti ori a consiliului local.

(2) Hotarârea de trecere a bunurilor poate fi atacata, în conditiile legii, la instanta de contencios administrativ competenta în a carei raza teritoriala se afla bunul.

(3) Trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul societatilor comerciale, la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar, se poate face numai cu plata si cu acordul adunarii generale a actionarilor societatii comerciale respective. În lipsa acordului mentionat, bunurile societatii comerciale respective pot fi trecute în domeniul public numai prin procedura exproprierii pentru cauza de utilitate publica si dupa o justa si prealabila despagubire.”

D.N.

Un comentariu la „Şeful judeţului obligat de Gutău sa-i dea terenul Maternităţii

 • 29 iunie 2017 la 9:44
  Permalink

  Daca actualul primar saucum so chema , ca si-a numit city manager , doreste atit de mult sa modernizeze parcari atunci are destule zone in care pot fi realizate proiectele. Dar se pare ca in acest caz este vorba de o afacere de familie ce a ramas nealbita , chiar daca constructorul si edilul nu mai sunt in relatie de cuscrenie. Ca in afacerile din Cosa Nostra. Interesul primeaza.
  Orasul arata ca o cocina , mizeria colcaie peste tot , vegetatia a napadit peste tot iar „edilul” doreste sa faca iarasi o nefacuta. Nu este bine domnulu primar. Nu este bine.
  Faptul ca , personajul se victimizeaza peste tot nu-l va ajuta iun cazul unei noi incalcari a Legii.
  Ar trebui sa sufle si in iaurt , cu atit mai putin sa se gindeasca la cosmetizarea unei situatii care a ramas in suspans. Stie foarte bine ca Legea nu iarta si ca recidivist………………………..
  Se pare ca , in acest mandat , edilul este doar o palida urma a cea ce inseamna functia.
  Doar cu porniri de a plati polite celor care nu-i cinta in struna , nu crede nimeni ca va putea duce la sfirsit acest mandat.
  La munca edililor , nu la actiuni care nu va fac cinste si va dezonoreaza.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *