Rezidenţii, alergici la oraşele de provincie

Serviciul de Urgenţă Vâlcea a ajuns din cauza crizei de medici un fel de moaşe a tuturor răniţilor, fiecare cetăţean apelând mai mult sau mai puţin abuziv chiar şi pentru o tăietură la un deget sau o durere de stomac ceva mai gravă.

Conducerea SJU Vâlcea a contabilizat activitatea serviciului şi a reieşit că aproximativ 120 de pacienţi apelează zilnic la serviciile personalului medical, care mai cu drag…sau mai cu scârbă de viaţă îşi asumă obligaţiile din fişa postului.

Chirurgul Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea, a declarat că România se confruntă cu o criza profundă de medici, la nivel naţional fiind înregistraţi doar 27.000 de medici. Din cauza subfinanţării, Spitalul Judeţean Vâlcea funcţionează cu doar 1759 de medici, cu 30% mai puţin decât necesarul admis.

Lipsa acută de personal are ca efect direct suprasolocitarea medicilor şi descărcarea nervoasă pe pacienţi prin depăşirea timpului de aşteptare programat.

O reacţie care a atras după sine o măsură de urgenţă prin angajarea personalului de pază. Practic, Serviciul de Urgenţă din Vâlcea este singurul din ţară aflat sub pază din cauza scandalurilor provocate de aparţinătorii bolnavilor, de cele mai multe ori ţigani,  şi medicii aflaţi în gardă.

Dan Ponoran a precizat că nu doar lipsa de finanţare stă la baza crizei ci şi lipsa de adresabilitate a  celor care-şi termină studiile, majoritatea optând către centrele universitare unde-şi pot face o carieră mai spectaculoasă.

Reprezentanţii sindicatelor au găsit o soluţie relativ simplă dacă statul impune un stagiu de 5 ani în spitalele din ţară. Astfel, finaliştii cu coroniţă vor fi obligaţi să accepte contratele oferite de spitalele din străinătate doar după finalizarea contractului cu statul roman. Prefectul Florian Marin şi-a exprimat dorinţa de a prezenta parlamentarilor vâlceni soluţiile găsite de medici, şi nu numai, pentru transpunerea lor într-un pachet de legi menit să rezolve criza de personal din spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *