Chimcomplex Borzești a depus astăzi, oferta pentru preluarea Oltchim SA

SC Chimcomplex SA Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus joi, 6 iulie 2017 oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. În acest sens, Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, in 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontala si verticala cat și la diversificarea operațiunilor comerciale in intreaga regiune.

“Sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui Combinat – fanion al industriei chimice româneşti şi al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenţi în mod direct de buna funcţionare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul ca avem resursele umane, know-how- ul şi resursele financiare, ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern şi regional prin intermediul Companiei Române de Chimie”, declară Virgiliu Băncilă, Președintele Chimcomplex.

În sprijinul Chimcomplex s-au alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene coordinate de ING și 2 fonduri de investiţii din Londra si Dubai. Grupului SCR, care deține în prezent Chimcomplex, si care va deveni garantul direct al tranzacției, avand active de peste 120 de milioane de euro, i se alatura 4 parteneri de afaceri puternici dintre care unul din Turcia si unul din Italia

“În aceste condiţii, este evident că nu vom reduce niciun salariu si ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat.”, a declarat Virgiliu Băncilă, Preşedintele Chimcomplex SA Borzeşti.

Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria si Todisco Grup Italia

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se afla pe locul 10 mondial ca volum al producției, generând la nivel național un procent de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate si fabrici au ramas in functiune in 2016 doar 14, ce asigura o producție chimică a României de 11 ori mai mica decat cea inregistrata în 1990.

Compania Română de Chimie se dorește a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate din Borzești și Râmnicu Vâlcea, respectiv Chimcomplex și Oltchim.

Probabil ca mai sunt si alti competitori, dar singurul de elita este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregatiti sa luptam cu toate armele, pentru a-l invinge. Vanzarea Oltchim este un eveniment major in economia Romaniei si am dori sa avem sprijin de la intreg mediul de afaceri, asa cum am primit de la mediul universitar. Credem ca organizatorul licitatiei va fi corect si ne va declara calificati in confruntarea directa cu PCC, urmand ca cel care va avea oferta cea mai buna sa castige. Presedintele Grupului SCR, dl. Stefan Vuza a pregatit atent in ultimii doi ani aceasta tranzactie, depunand eforturi considerabile pentru a strange laolalta investitori de calibru, cum sunt cele doua fonduri de investitii ce gestioneaza fiecare cate 11 miliarde de euro, apoi cele cinci banci ce vor intra in sindicat, cat si partenerii de afaceri, incepand de la Tricon SUA si pana la cei romani. Stim ca niciun profet nu este iubit in tara lui, dar speram cu toate acestea ca noi sa fim in final cei selectati pentru a incepe munca de restructurare a Oltchim” a concluzionat Virgiliu Bancila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *