Gutău îl lasă pe Rădulescu cu gunoiul în ogradă…

Judeţul Vâlcea, judeţul cu cea mai neperformată conducere administrativă.Economia este la pământ, agricultura la fel, mai nou nu avem nici măcar o groapă de gunoi conformă pentru depozitarea gunoiului.

Groapa de la Feţeni, finalizată de câţiva ani buni este ţinută sub cheie de primarul Mircia Gutău, din cauza nefolosirii au apărut probleme si a intrat în reparaţii. Groapa de la Horezu s-a închis pe 16 iulie, iar celebra groapă de la Roieşti a rămas la stadiul de proiect, conducerea CJ Vâlcea a dat asigurări ca va fi gata cândva…data a rămas un mister.

Proiectul pentru înfiinţarea acestei deponii a început în ….anul 2007, avizele şi tot vraful de semnături au fost finalizate în 2013…şi de atunci s-a aşternut tăcerea în CJ şi praful pe dosarul cu pricina.Se lucrează…dar mai încet…

Începând de la jumătatea acestei luni, vâlcenii nu mai au unde să-şi depoziteze gunoiul, groapa neconformă de la Măldăreşti a fost închisă, singura groapă avizată, şi funcţională, pe  judeţul Vâlcea,  este groapa de gunoi de la Feţeni, o groapă aflată în administrarea Primăriei Râmnicului.

Primarul Mircia Gutău cunoaşte situaţia dar a declarat oficial că la respectivă groapă va fi depozitat doar gunoiul selectat din oraş, din Râmnic, nu şi din judeţ.

Prefectul Florian Marin, fost comisar de poliţie, a convocat o şedinţă special pe această temă în ideea că invitaţii, respectiv reprezentanţii CJ, Primăriei, ADI Salubrizare, operatorii şi primarii vor prezenta câteva idei, nu multe, dar sigure,  pentru rezolvarea problemei.

Prefectul a fost de un optimism nesusţinut de realitate. Alexandru Ghibirdic, administratorul Râmnicului, a decretat foarte clar că Primăria Râmnicului îşi menţine punctul de vedere, adică nu va accepta niciun ac de la primarii celorlalte localităţi din cauza unui proces în instanţa de judecată care nu s-a finalizat.

Reprezentantul CJ Vâlcea, directorul Carmen Alexandrescu, şefa departamentului Proiecte, a prezentat situaţia gropii Roieşti, o groapă inexistentă deocamdată, şi le-a sugerat primarilor şi operatorilor să încheie contracte cu deponiile din alte judeţe.

O sugestie imposibil de urmat…proprietarii deponiilor din ţară ne-au refuzat gunoiul. Cică nu vor să „miroase gunoiul vâlcenilor”, cu toate că groapa de la Măldăreşti a avut contracte încheiate cu operatori din alte judeţe.

Operatorii au explicat de patru ori acest „mic amănunt”…dar degeaba. Carmen Alexandru a venit cu o idee şi nu a renunţat la ea, o atitudine care i-a atras antipatia participanţilor la dezbatere, în special a prefectului care nu a reuşit să obţină un răspuns clar de la CJ.

Florian Marin a organizat întâlnirea în speranţa găsirii unei soluţii, după o oră şi mai bine de discutii şi-a dat seama că efortul este inutil: Instituţiile din Vâlcea s-au specilizat doar în pasarea responsabilităţii, nu în rezolvarea problemelor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că înfiinţarea unor gropi de tranziţie ar fi rezolvat situaţia…dacă s-ar fi făcut la timpul potrivit, dacă CJ ar fi demarat acest proiect la momentul în care legea permitea înfiinţarea lor.

Prezent la dezbatere, fostul proprietar al gropii de la Măldăreşti Florian Nicolaescu, firma SACOMET,  a precizat că singurul vinovat pentru  blocajul creat în prezent este CJ Vâlcea, directorul Carmen Alexandrescu care în patru ani de zile nu a reuşit să facă….o groapă de gunoi conformă.

Concluziile oficiale: primarii şi operatorii au rămas cu gunoiul în ogradă…pe perioadă nelimitată.

Dana NEDESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *